4 mýty o stravovaní, ktoré nám už nemusia naháňať strach

 

Zdravý životný štýl vládne svetu.

Zo všetkých stránok časopisov na nás číhajú rôzne druhy diét, dietologických odporúčaní, zákazov a príkazov lekárov, fitnes trénerov. My si však ešte pamätáme veľké kanistre plné bravčovej masti v komôrke starých rodičov. Rovnako si vieme vybaviť, ako nad ňou viseli sušené bylinky na boľavé hrdlo, prejedený žalúdok, či silný kašeľ. Generácia našich detí bude poznať RAW stravu a mená všetkých farmaceutických spoločností, ktoré vládnu svetu. Nie sme si istí, či je to správna cesta...

 

Tak ako to je s tým zdravým stravovaním? Čoho sa obávame zbytočne? Pozorne sa začítajte!

 

1. Zeleninu by sme nemali variť, lebo stratí všetky živiny

Viete si predstaviť zeleninový vývar bez množstva zeleniny? Aj v tradičnej domácej slepačej polievke pre telo i dušu, by nám chýbala. Určite ste už aspoň miliónkrát počuli, že by sme všetku zeleninu mali jesť v surovom stave. Odhalíme pravdu?

Zelenina, ktorá obsahuje veľa vitamínu C a kyseliny listovej by sa variť nemala (najmä listová zelenina). Ak už ju varíme, určite nevylejme vývar. Vitamín C aj kyselina sú totiž vo vode rozpustné látky, pri varení sa rozpúšťajú vo vývare - práve to ho robí vzácnym.

 

NÁŠ TIP: Stratu vitamínov a minerálnych látok v zelenine obmedzíme tak, že ju pred varením nenakrájame, ale ponoríme celú (samozrejme očistenú) priamo do vriacej vody.

A najlepšie je podávať ju ihneď po varení.

Ak by sme chceli byť k zeleninke ešte šetrnejší, pripravujeme ju na pare. Čiastočne pravdivý mýtus sme zachránili!

 

2. Rajčiny sú najlepšie priamo zo záhrady

 

Niet nad maslový chlebík s nakrájanou čerstvo odtrhnutou paradajkou, však? Alebo chutne pripravené lečo. Čo by ste si vybrali? Keď si budete pochutnávať na oboch, myslite tiež na to, že tento druh zeleniny (ktorý mimo iného spĺňa atribúty ovocia), nás podľa posledných výskumov má ochrániť od rakoviny.

 

NÁŠ TIP: Vsaďte na rajčinové polievky, pretlaky, či kečupy. Prečo? Lykopén v paradajkách sa varením stáva pre ľudský organizmus lepšie využiteľný. Surové či tepelne spracované, za nás palec hore!

 

3. Pozor na vajcia!

Nielen na tie kukučie, samozrejme!

Určite si spomínate, na odporúčané dávkovania prijímania potravy. V múdrych knihách stálo - nesmiete zjesť viac ako 3 vajcia týždenne. Priemerná ročná spotreba vajec na jedného obyvateľa nášho malebného Slovenska je však 340 ks! Takže priemerne týždenne spotrebujeme 6,5 vajíčka. To však ešte nemusí znamenať, že sme nezdravý národ!

Vaječné žĺtky síce obsahujú veľa cholesterolu (asi 225mg v strednej veľkosti vajíčka), ktorý škodí nášmu srdcu, no ľudský organizmus produkuje viac ako 75% cholesterolu. A ten, ktorý sa dostáva nášho tela z potravín, vplýva na hladinu cholesterolu v krvi iba minimálne! Renomovaní zdravotníci a diétologovia po celom svete, ktorí sa zameriavajú najmä na zdravie nášho srdca, už neobmedzujú počet vajíčok, ktoré môžeme skonzumovať. Podstatné je, aby naša strava bola vyvážená!

 

4. Ach tá bravčová masť

Nebolo tajomstvom, že bravčová masť lámala rebríčky kritiky v zdravom stravovaní. Dnes sa minca pomaly obracia a vedci, ktorí ju podrobne skúmajú prišli s novinkou. Je vhodná na dlhšie vyprážanie, či pečenie. Viete aká je jej výhoda? Počas dlhšej tepelnej úpravy pri jej použití, na rozdiel od rastlinných olejov, nevznikajú karcinogénne látky. A vhodná je aj na tepelnú úpravu nad 180 stupňov C.

A ako je to s cholesterolom?

Podobne ako u vajíčok! Cholesterol zo živočíšnych produktov neovplyvňuje rozvoj cholesterolu v krvi človeka.

 

NÁŠ TIP: Pozor si dajte len na to, aby ste nepoužili už zahriaty olej či masť na ďalšie vysmážanie. Tu sa totiž karcinogénom, ktoré pri opakovanom používaní vznikajú, už nevyhneme.