Ako jednoducho pripraviť vianočné medovníčky

MEDOVNÍČKY

INGREDIENCIE:

1200g múky T 650, keď sú vajíčka väčšie je potrebné pridať múku

750g práškového cukru

6 ks vajec + 2 žĺtky

250g medu

70g rozpusteného tuku ( Palmarín, Hera alebo maslo )

perníkové korenie - trochu pomletých alebo potlčených klinčekov, aníz, nové korenie, citrónová kôra z dvoch citrónov

2 kávové lyžičky sódy bikarbóny

2 polievkové lyžice kakaa

1 hrsť mletých orechov

 

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Všetky sypké suroviny dáme do misy a dobre premiešame, pridáme rozšľahané vajcia, tuk a med.

Vymiesime cesto. Dobre vypracované cesto odložíme do mikroténového vrecka a dáme najmenej na 24 hodín odležať do chladu.

Cesto môže takto stáť i niekoľko týždňov.

Medovníčky pečieme v mierne vyhriatej rúre približne 10 minút.

 

MEDOVÉ REZY

INGREDIENCIE:

200g práškového cukru

680g hladkej múky

3 ks vajec

sóda bikarbóna na špičku noža

mleté orechy podľa uváženia

ríbezľová zaváranina podľa chuti

orechy drvené podľa uváženia

3 polievkové lyžice medu

100g masla

POSTUP PRÍPRAVY:

Nad parou ušľaháme vajcia, cukor, med a maslo, necháme zhustnúť a pridáme sódu bikarbónu a múku.

Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na päť dielov.

Každý diel vyvaľkáme a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Upečené pláty striedavo natrieme zaváraninou, náplňou a ukladáme na seba.

Vrchný diel natrieme krémom a posypeme orechmi.

 

KRÉM:

INGREDIENCIE:

250g masla

250g práškového cukru

1/2l mlieka

1 vanilkový cukor

50g mizeny

tuzemský um podľa chuti

POSTUP:

Kukuričný škrob vmiešame do mlieka, pridáme cukor i vanilku a varíme na hustý krém.

Po ochladnutí do krému vmiešame zmäknuté maslo a vyšľaháme.

Nakoniec krém aromatizujeme rumom.

 

Autor: Valach

Zdroj: Včelie produkty - Ing. Štefan Demeter, CSc., Doc. Ing. Ján Haščík, PhD.