Ako si udržať dostatok energie aj počas jesene?

V jesenných mesiacoch je  skoro ráno tma a skôr sa aj zvečerieva. Množstvo ovocia a zeleniny  priamo zo záhradky, či od domácich pestovateľov začína redukovať svoj počet.  Pomaly sa pripravujete na zimu, ešte máte možno v pláne nejaké zavárania, sušenia potravín či prípravu kompótov a domácich džemov.


Počasie si si v tomto ročnom období robí čo chce.  Teplotné rozdiely ráno, na obed, poobede  a večer sú značné. Človek pomaly ani nevie ako sa má obliecť, aby mu ráno nebola zima a na obed  horúco.  A tak chodíme ako také cibule a nosíme tzv.  viacvrstvové oblečenie.  Pri týchto teplotných zmenách, ak sa človek dobre neoblečie, rýchlo prechladne.

 

Čo s tým, aby ste boli aj v tomto období zdraví a udržali si dostatok energie na všetky Vaše každodenné aktivity?

V tomto období Vám energiu dodajú skvelé zeleninové, či slepačie vývary, varené a grilované jedlá.  Na jeseň by ste to nemali preháňať  s vyprážanými jedlami a s rafinovaným bielym cukrom. Doprajte si radšej zdravé sladkosti.

 

Odporúčame Vám v tomto období konzumovať viac:

       koreňovej zeleniny - je bohatá na vitamíny, minerálne látky a vlákninu a má široké využitie v kuchyni


   kapusty- pomáha zlepšovať trávenie, pamäť aj pleť a možno ju konzumovať surovú, dusenú, či kvasenú


   tekvice - dá sa pripraviť na veľa spôsobov, je chutná a nepriberá sa z nej, posilní imunitu a poslúži aj ako bytová dekorácia


   cvikle - detoxikuje a posilňuje organizmus, pomáha pri chudokrvnosti, chrípke a prechladnutí  a pri znižovaní cholesterolu. Jej konzumáciou sa  zlepšuje kvalita pokožky, nechtov a vlasov


   fazule - podporuje imunitný systém, je dôležitým zdrojom bielkovín a nepriberá sa z nej. Po konzumácii fazule by ste mali mať menšiu únavu, lepšiu náladu a zdravší spánok


   zemiakov - sú používané v domácnosti skoro tak často ako chlieb. Zasýtia, podporujú trávenie, imunitu a pozitívne ovplyvňujú aj kvalitu pokožky

 

Ako prevanciu proti chorobám z prechladnutia, či pri prvých náznakoch prechladnutia môžete použiť napríklad:

   šípkový čaj, lipový čaj alebo iné bylinkové čaje.


   včelí med – dodá telu veľa potrebných látok v čajíku, alebo ako súčasť chutných raňajok. Zvlášť vhodný je v tomto období lipový med pre jeho známe protizápalové účinky.


   gaštany –  varené či pečené podporia Vašu imunitu


   cesnak – pôsobí antibakteriálne a protizápalovo


   cibuľu – obsahuje veľa vitamínov a telu prospešných látok


   škoricu – prehrieva organizmus, pôsobí antibakteriálne a protizápalovo


Pitný režim  v jesenných mesiacoch zvykneme podceniť a obmedziť, ale Vaše telo potrebuje dopĺňať tekutiny nielen počas leta, ale aj počas jesene a ďalších ročných období.


Dobrou prevenciou proti prechladnutiu môže byť aj systematické a postupné otužovanie sa /vzduchom, či vodou/. Neprekurujte miestnosti, pravidelne vetrajte.  Ak chcete mať v miestnosti skvelú, relaxačnú  vôňu, vyskúšajte prírodné silice a éterické oleje od Valacha.


Svoju pozornosť venujte aj  pohybu  na čerstvom vzduchu. Vyrzate si napríklad na huby. V tomto období vás potešia svojím hojným výskytom. Sychravé počasie by Vás nemalo odradiť.

 

Príroda je krásna  v každom ročnom období. Zvlášť na jeseň  hýri viacerými farbami. Prechádzka po prírode nás dobije nenahraditeľnou energiou.
Jesennú náladu si môžete zlepšiť  aj večerou pri sviečkach s chutným jedlom a dobrým vínom.