Bazové šampanské - ako na to?

 

Vedeli ste, že?

Staré národy verili, že kto sedí v dobe letného slnovratu pri kríku bazy, spozná, že sa ocitol v blízkosti tajných dverí do podzemnej ríše bohyne zeme. Staré národy asi tiež poznali čarovné účinky domáceho bazového šampusu :)

 

Bazové šampanské

 

Potrebujeme:

4 l vody, 500 g kryštálového cukru, 4 KL kyseliny citrónovej 10 - 12 kvetov bazy (samozrejme podľa veľkosti a výraznosti chuti J), 1 citrón, 0,04 l jablčného octu

 

 

Postup prípravy:

Kvety zbierame v čistej a nedotknutej lokalite očistíme od prípadných zelených lístkov. Poukladáme ich do 5 litrovej fľaše (najlepšie sklenenej). Citrón dôkladne umyjeme, aby sme šupu zbavili chemických postrekov, osušíme a nakrájame na plátky (vyberieme jadierka). Takto nakrájaný citrón pridáme ku kvetom bazy, prilejeme ocot a kyselinu citrónovú. Cukor si rozpustíme v litri horúcej vody. Po vychladení zmiešame so zvyšnými 3 l vody a vylejeme do fľaše. Tú napokon uzavrieme. Najlepšie je použiť plátno alebo fóliu. V prípade, že zvolíte variantu s fóliou, urobte do nej vidličkou diery, aby sa k tekutine dostal vzduch.

 

NÁŠ TIP: Každý deň premiešame naložený roztok drevenou paličkou a popri miešaniu pozorujeme, či sa nám na hladine nevytvorila napr. nežiadúca pleseň.

 

Po 4-6 dňoch kvasenia precedíme. Pripravené šampanské nalejeme do čistých šampusových fliaš, zaštupľujeme, skladujeme v chlade. Fľašky necháme ešte jeden týždeň odležať, a potom pri správne vychladenej teplote, môžeme začať zdravo oslavovať.