Milujete džemový chlebík? A čo jemné piškótové rolády s chutným zdravým džemom? Máme pre vás recept na vitamínovú bombu, ktorá poteší nielen chuťové bunky na jazyku, ale aj naše telo. Na gelfixy zabudnite! Že žijete v paneláku a nemáte vlastnú záhradu, kde by ste mohli pozbierať úrodu? Nevadí! Stačí ak zájdete na prechádzku do prírody. Najlepšie s košíkom v ruke.
Vedeli ste, že?
Názov "aeld" tiež patril baze? Bolo to tak v anglosaskom dialekte. Preklad tohto cudzieho slova znamená "oheň". Prečo? Práve bazové vetvičky v dávnej minulosti slúžili na zakladanie vatier.
Potrebujeme:
1,5 kg plodov bazy čiernej
0,7 kg cukru (nebráňte sa ani hnedému, či priamo trstinovému)
2 citróny
1 menší zázvor (podľa chuti)
listy medovky
Postup:
Po prechádzke v prírode využijeme čaro kuchyne. Prinesené plody bazy premyjeme v niekoľkých vodách (my premývame zhruba trikrát). Zostriháme čierne bobuľky zo stopiek, plody postupne vkladáme do hlbšej nádoby s tým, že ich prevrstvujeme s pripraveným cukrom.
Takto navrstvenú bazu polejeme šťavou z oboch citrónov, podľa chuti nastrúhame zázvor (pre pikantnejšiu chuť je vhodné použiť viac zázvoru) a nadrobno nasekáme listy medovky, ktoré celú masu príjemne prevoňajú.
Všetko v nádobe spolu dôkladne premiešame a vložíme do chladničky. Aby baza poriadne pustila šťavu, je dobré, pripravenú masu nechať postáť aspoň 6 hodín. Počas nich môžete zo dva - trikrát plody bazy premiešať. Pustí viac šťavy.
Po 6 hodinách odpočinku, varíme na miernom ohni asi 15 minút. Prichádza rad na prepasírovanie. Bez pridania akýchkoľvek želírovacích prípravkov varíme za stáleho miešania do zhustnutia.
DŽEM: Ak ovocie najprv presypávame po vrstvách cukrom, pričom kladieme dôraz na dostatočné presladenie ovocia, pripravujeme džem. Až masu, ktorá pustí dostatočné množstvo šťavy (najmä vďaka cukru), začneme tepelne upravovať.
NÁŠ TIP: Presladenie znižuje celkovú dobu varenia džemu, a tiež vplýva na jeho konzistenciu.
MARMELÁDA: Začíname opačne. Rozvaríme ovocie na pretlak, následne varíme spolu s cukrom do zhustnutia. Finálna konzistencia marmelády závisí od použitého ovocia. Prečo? Každý druh má totiž rozdielny podiel kyselín a pektínu.
Kombinácia bazy, zázvoru a medovky naozaj dodá desiate či raňajkám vysoký podiel vitamínov. Poznáte zdravší recept na prípravu domáceho džemu? Neváhajte a podeľte sa oň s nami.
Obrázky: pixabay.com