Bryndzová roláda z pečenej panenky - recept

 

Tak čo? Ani vy neviete odolať chuti pravej slovenskej bryndze? Presvedčili sme vás, že tá májová je najchutnejšia? Natretá na chlebíku s čerstvou zeleninkou, s haluškami a dochrumkava opečenou slaninkou je výborná, no my vám prinášame aj ďalší skvelý spôsob, ako ju v kuchyni využiť. Ochutnáte?

 

Bryndzová roláda z bravčovej panenky

Potrebujeme: 780 g bravčovej panenky (pre jednoduchší variant môžeme použiť aj karé, stehno, alebo kuracie či morčacie prsia), soľ, korenie čierne mleté, korenie štyroch farieb, olej z tekvicových jadierok

Plnka: 200 g májovej bryndze, 3 stredne veľké jarné cibuľky aj s cíbikmi, červená paprika, údená slanina (odporúčame oravskú slaninu)

 

Postup prípravy: Časť oravskej slaniny nakrájajte nadrobno, časť na tenké dlhé pláty, ktoré v závere použijete na obaľovanie. Tú, ktorú ste nakrájali nadrobno, spolu s novou cibuľkou a zmiešate v pripravenej nádobe. Pre výraznejšiu chuť a krajšiu farbu nasekajte aj cíbiky. Na záver pridajte bryndzu, roztlačte ju vidličkou a premiešajte.

Bravčovú panenku (respektíve mäso podľa výberu) rozkrojte tak, aby ste dostali tenký plát. Odporúčame narezať ho jemne nožom, plnka tak prenikne do štruktúry mäska, dosiahnete výraznejšiu chuť. Takto pripravené mäso posoľte, okoreňte, potrite pripravenou bryndzovou zmesou. Ak máte radi červenú papriku, môžete do zmesi pridať aj tú. Dosiahnete tak krásne prelínanie farieb.

Mäso zrolujte, opatrne tak, aby ste plnku nevytlačili. Aby sa vám žiadna chuť z mäsa nevytratila, pečte ho  v alobale, potrite ho olejom z tekvicových jadierok, ktorý dostanete kúpiť aj v našom e-shope. Šťavnaté mäso dosiahnete, ak ho podlejete 2-3 dl vody, pokojne môžete použiť aj zeleninový vývar. Na zvitok mäsa uložte zopár krúžkov cibuľky.

Pečte minimálne jednu hodinu. Aby mäso krásne zhnedlo, posledných 10 min odkryte alobal a na roládu poukladajte tenké plátky slaniny. Vyberte z rúry až keď je slaninka upečená do chrumkava.

Nezabudli sme ani na prílohu, výborne chutí s pečenými zemiakmi, pre zdravšiu variantu pokojne podávajte s miešaným šalátom.

Dobrú chuť.