Bryndzové halušky, recept na ich výrobu zvládne každý

Bryndzové halušky mám ako správny Valach úplne najradšej zo všetkých jedál. Je nesmierne jednoduchý a napriek tomu ich veľa ľudí nevie pripravovať. Poďme sa spoločne pozrieť ako na to.

 

Recept na bryndzové halušky

Ingrediencie na 4 porcie halušiek:

650g očistených zemiakov

250g hladkej múky

300g bryndze

100ml mlieka

200g gazdovskej slaniny

soľ

 

Postup prípravy:

Celá príprava halušiek nám zaberie tak 15 minút, preto je ale dôležité mať prácu pekne zorganizovanú. Začneme tým, že si postavíme na sporák osolenú vodu a necháme ju zovrieť.

 

Nezabudnite hneď na začiatku v rámci prípravy na slaninku. Bryndzové halušky s chrumkyvými škvarkami vytvárajú tú správnu tradičnú chuť, pre ktorú ich tak všetci milujeme.

 

Haluškové cesto:

Počas toho ošupané zemiaky nastrúhame na jemnú kašu. Pozor na prsty aby ste si ich nepostrúhali tiež, preto malé zbytky zemiakov hádžeme rovno do vriacej vody aby sa trošku obvarili.

 

Osolíme a začneme do kaše pridávať hladkú múku. Haluškové cesto je potrebné dobre vypracovať, aby nebolo moc riedke, ale naopak ani husté. Výsledné cesto musí byť stále mierne lepivé a šťavnaté. Ak pridáme veľa múky budú halušky príliš tvrdé.

 

NÁŠ TIP: Ak máme nedostatok múky a cesto je príliš riedke môžme si pomôcť jedným vajíčkom vmiešaným do cesta. Ak je naopak cesto príliš husté a tvrdé podlejeme troškou vlažnej vody a zriedime ho.

 

Haluškové cesto máme hovové a voda začala vrieť. To je to správne načasovanie. Poďme sádzať. Ak by sme chceli byť veľmi tradičný tak si cesto rozprestrieme na lopárik a hádžeme ich štikaním priamo do vody nožíkom či lyžicou. My sme však už moderní a použijeme na tento úkol sádzadlo na halušky. Osobne používam značku Tupperware. Sádzadlo presne padne na ktorýkoľvek priemer hrnca a halušky padajú presne tam kde majú, do vody :)

 

 

Halušky budú hotové cca po 3 - 5 minútach od vyplávania na povrch. Za ten čas si stihneme vyrobiť bryndzový krém.

 

Bryndzový krém:

Pripravenú bryndzu si roztlačíme vydličkou, zalejeme 1dcl plnotučného mlieka a dobre premiešame. Ak zostanú hrudky bryndze vôbec nevadí v haluškách krásne zvýraznia ich chuť.

 

Záverečná:

Horúce halušky scedíme, nepremývame, ale naopak s troškou haluškovej vody vhodíme do pripraveného bryndzového krému.

Premiešame aaaa hotovooo !!!

 

Servírujeme

Nezabudnite halušky posypať čerstvými škvarkami preliať masťou. Ak máte radi niečo zelené zasypte ich pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

 

NÁŠ TIP: Halušky najlepšie chutia z kameniny. Široký sortiment úžitkovej keramiky z kameniny nájdete na Valachshope.

 

 

Dobrú chuť.