Od nepamäti tvoria neoddeliteľnú súčasť našich domácností, no len málo kto vie, že o ich blahodarných účinkoch hovoril jeden z najvýznamnejších lekárov histórie - Hippokrates.
Ich povesť nie je známa iba na Slovensku, ale pozná ju celá Európa. Vedci sa ešte nedohodli, či k nám prišli z Ázie alebo zo Severnej Ameriky, no celkom presne vedia, čo pre ľudstvo znamenajú drobné tmavofialové plody ukryté pod ostrým tŕním.
Černice obsahujú bohatú dávku vitamínov - A, B1(tiamín), B2 (riboflavín), B6 (pyridoxín), C, E a K. Z minerálov sú zastúpené - draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, železo, obsahujú aj flavonoidy, kyselinu listovú, vlákninu a éterické oleje.
pomáhajú pri zažívacích problémoch, zastavujú hnačku (najlepší je odvar roztlačených plodov. Pena, ktorá sa pri varení zozbiera sa podáva 3-5 krát denne, podľa intenzity problémov, pre vysoký obsah vlákniny tiež pomáha pri zápche - odporúčajú sa konzumovať prezreté plody.
proti prechladnutiu - okrem plodov sa odporúča urobiť čaj zo sušených listov černice. Klasicky sa sparia hrnčekom vriacej doby, po odstátí sa čaj pije horúci, dochutený lyžičkou medu a citrónom.
proti únave, vyčerpaniu a slabosti - stačí jesť počas sezóny čerstvé ovocie.
ich užívaním sa eliminujú srdcové a nádorové ochorenia, regenerujú sliznice aj pleť, spomaľujú starnutie buniek a vďaka vysokému obsahu vitamínov podporujú imunitný systém.
kašeľ, zápaly ústnej dutiny, angíny, na liečbu ďasien, poranenej kože - zaberie výluh z listov, najmä ak je použitý ako kloktadlo.
NÁŠ TIP: 50 g sušených listov na 1 l vrelej vody. Po 20 minútach lúhovania, kloktať 7-10 krát za deň.
Černice sa osvedčili ako vynikajúci pomocník pri chudnutí, najmä vďaka minimálnemu obsahu cukru (100g černíc = 200 kJ). Vláknina zasa zabezpečí, že sa z tela odstraňujú škodlivé látky a toxíny.
Prečo odborníci odporúčajú zvýšiť ich príjem v stresových obdobiach? Odpoveď je jednoduchá, vďaka vysokému (prírodnému) podielu horčíka (24 mg v 100 g černíc), odbúravajú zvýšenú nervozitu a náporový stres.
- Príprava sirupov, džemov, nápojov, obľúbených smoothies,
- Mrazené drene, či zmrzliny, ale aj prísada do jogurtov, pudingov a cereálnych zmesí (napríklad na zdravé raňajky, či desiaty počas letných prázdnin),
- Ovocné šaláty, pochutnáte si na nich najmä v kombinácii s nektarinkami, jablkami, hruškami či čerešňami,
- Kulinársky zážitok ocenia všetci milovníci diviny a tmavej hydiny.
Nezabudnite, že černice môžeme tepelne upravovať, konzervovať a zmrazovať, preto neváhajte a urobte si zásobu na mesiace, ktoré nie sú na vitamíny také štedré ako letné obdobie.
Obrázky: pixabay.com