Davídkovo korenie - zdravé dochucovanie jedál

 

Koreniny 


Korenie je prírodná pochutina používaná na zvýraznenie alebo vytvorenie chuti jedla. Korenie svojou chuťou zvyšuje potešenie z jedla. Korenia sú ponímané ako časti špeciálnych rastlín, preto sa napríklad soľ nepovažuje za korenie

História korenín

Koreniny poznali už starovekí Číňania, Egypťania, Gréci a Rimania. Koreniny sa používali na konzervovanie potravín, na prekrytie chuti kaziaceho sa jedla, ba aj ako liek. Napríklad taký bobkový list napomáha hojeniu rán, čierne korenie podporuje trávenie a chilli pomáha odstraňovať hlien z dýchacích ciest.

Dnes už nie je problém zájsť do obchodu a nájsť si konkrétne korenie. Ešte pred pár sto rokmi to tak zďaleka nebolo a cudzokrajné korenia boli symbolom krásy, chuti, bohatstva a postavenia. Symbolom, v mene ktorého sa aj zabíjalo. Kráľovi Šalamúnovi priniesla kráľovná zo Sáby korenie, ktoré svojou nádhernou vôňou zapríčinilo vzplanutie lásky medzi nimi. Koreninami sa dalo dokonca aj platiť. Keď v roku 410 obsadili Rím plieniaci Góti, ako výkupné za ušetrené životy Rimanov si vypýtali aj 3000 libier čierneho korenia.

Rôzne koreniny

Davídkovo korenie – to pravé dochucovadlo pre vaše jedlo

Korenie neodmysliteľne patrí do každej kuchyne. Problémom môže byť nájsť kvalitné korenie. Davídkovo korenie, ktoré pochádza z Moravy, neobsahuje soľ ani glutaman. Ako tvrdí samotný Davídek, kuchár a milovník dobrého jedla, dnešný trend spočíva v pridaní glutamanu do korenia, a to sa vystaví na regál so zvýhodnenou cenou počas celého roka. Skrátka super akcia ktorej nemôžeš odolať. 

Ale počkať, nás predsa opíjať rožkom nemusia.

 

Nebuď vôl neplať soľ

Dosť drsný slogan, ktorý má však svoje opodstatnenie.

Korenie od Davida Juráska je iné v tom, že ho nikdy nekúpite v žiadnom obchodnom reťazci a čo je najzaujímavejšie že v ňom nenájdete ani kúsok soli, glutamanu a inej chemikálie.

 

Prečo variť s Davídkovym korením?

Predtým ako sa toto korenie dostane do vašich rúk, je starostlivo pripravované výlučne z kvalitných surovín a ochutnané samotným výrobcom. Davídek ich vždy vyrobí len také množstvo, ktoré je schopné následne predať. Takže ak sa nakoniec rozhodnete pre Davídkovo korenie, tak získate vždy kvalitné a čerstvé korenie, ktoré po otvorení rozvonia vašu kuchyňu. Kto ochutná jedlo s týmto korením sám pochopí, že chuť pokrmov je intenzívnejšia, tým pádom ho stačí používať menej. Navyše je vhodné ako pre deti, seniorov, dietárov, tak aj pre alergikov astmatikov diabetikov aj celiatikov.

Davídkovo korenie je vhodné pre každého, kto chce žiť zdravo a chutne."

 

Korenie do vašej kuchyne

Ako uskladňovať koreniny

Celé koreniny vydržia pri správnom uskladnení viac ako rok. Mleté korenie však stráca farbu a chuť v priebehu niekoľkých mesiacov. Ak chcete zistiť, či sú vaše koreniny ešte vhodné na použitie, skontrolujte, či nerazia stuchlinou. Ak áno alebo ak majú nevýraznú arómu, treba ich nahradiť novými.

Davídkovo korenie je predávané v papierových sáčkoch prelepených nálepkou s názvom, zložením a expiráciou. Po príchode domov odporúčame korenie presypať do sklenenej nádobky uzatvoriť vrchnákom a uskladňovať na tmavom mieste.

 

TIP: Davídkovo korenie nájdete aj v našej ponuke E-shopu TU.

 

Samozrejme toto korenie máte vždy možnosť zakúpiť aj priamo v kamennej predajni Valach - tradičné slovenské a české výrobky v centre mesta Spišská Nová Ves, kde Vám pri výbere poradí náš skúsený personál a krásna vôňa čerstvého korenia navodí príjemný pocit a chuť do varenia.


Autor: Valach,MK