Domáce maslo – ako vzniklo a ako sa robí

 

Veríte na náhody, alebo ste zástancom toho, že nič sa nedeje len tak? Každopádne sa dá povedať, že takzvané náhody nám často pripravia nečakané situácie, ktoré sa niekedy vyvinú celkom netradičným spôsobom. Jeden takýto prípad sa stal aj štyri tisícročia pred Kristom a odvtedy si pochutnávame na masle.


Už ste sa niekedy zamýšľali nad pôvodom masla? Ak nie, my sme sa na to pozreli za vás! Všetko to začalo v štvrtom tisícročí pred našim letopočtom v Ázii. Tamojšie kočovné kmene sa premiestňovali z miesta na miesto s poriadnymi zásobami mlieka. Nerovná hrboľatá cesta spôsobovala otrasy koča v takej miere, že mlieko v taškách a vakoch začalo na povrchu peniť a vytvárať tak smotanu. Tá sa vďaka zhode náhod a hlavne pretriasaním zrazila na prvé maslové hrudky. Ázijské kmene si po čase osvojili metódu výroby masla a ostatných mliečnych výrobkov a svoje majstrovstvo tak šírili ďalej na západ. Asi netreba pripomínať ako veľmi si vážilo maslo indické obyvateľstvo vyznávajúce hinduizmus, v ktorom je krava posvätné zviera.

Ľudia boli z „objavu“ masla takí nadšení, že sa snažili osvojiť si jeho výrobu v rôznych civilizáciách. Vďaka tomuto nadšeniu začali postupne vyvíjať nástroje na mútenie masla. Prvý sa pripisuje starovekej sumerskej civilizácii, ktorá je v dejinách známa práve svojou technologickou vyspelosťou a rôznymi objavmi. Postupne sa tieto nástroje vyvinuli do podoby dnešnej zbušky, maselnici, mútovníka, bodenky, alebo aj dbánka. Nedajte sa však zmiasť. Všetky tieto názvy pomenúvajú jednu a tú istú vec, ktorú máte možno niekde na povale, alebo ju obdivujete u babky niekde na dedine.

Aj keď v dnešnom svete nie je vôbec náročné zájsť do obchodu a kúpiť si maslá od výmyslu sveta, stále existujú ľudia, ktorí si namútia vlastné maslo doma. Nielenže presne vedia čo jedia, ale udržiavajú tak aj starú tradíciu dediacu sa z generácie na generáciu, ktorá v poslednej dobe, spolu s domácim chovom kráv, ustupuje do úzadia.

Na druhej strane sa však na internete objavuje čoraz viac receptov na výrobu domáceho masla. My vám povieme ten najtradičnejší a rokmi odskúšaný.

Recept na výrobu domáceho masla


Budeme potrebovať:

Jednu kravu, samozrejme, postačí aj jej mliečko ;-) Takéto mlieko si scedíme do tzv. putery (nádoba na mlieko), kde sa nám po čase na jeho povrchu vytvorí (usadí) smotana. Tú zozbierame do zbušky, kde jednoduchým pohybom zhora nadol pomocou piestu vymútime maslo. Takto vyrobené maslo sa umyje vo vode a vytvaruje do požadovaného tvaru pomocou rôznych nádob. Klasicky sa však tvarovalo do okrúhlej formy.


Dobrú chuť!


Príprava domáceho masla

 

Zbuška - Maselnica - Bodenka - Dbánka - Mútovník

Aby sme nezabudli povedať, čo tá zbuška vlastne je a ako vyzerá, priblížime si ju nasledovným opisom:

Ako sme už povedali, je to nástroj na výrobu domáceho masla a vyzerá asi takto: ide o kužeľovitú drevenú nádobu zhotovenú debnárskou technikou z drevených dúžok. Po obvode je spevnená železnými obručami. Do vrchu nádoby sa vsádza vrchnák v tvare menšej nádoby s držadlom piestu. Piest tvorí kruhová doštička s menšími otvormi osadená do drveného držadla.

Zbuška - nástroj na výrobu domáceho masla

NÁŠ TIP: Ak ste práve dostali chuť na také dobré domáce maslo vlastnej výroby, a chcete ho aj pekne a vkusne uskladniť dávame tip na naozaj krásne maselničky, alebo ak chcete nádoby na maslo z našej predajne Valach - tradičné slovenské a české výrobky. Takisto nie je problém získať domáce kravské mlieko, a potom si už len vychutnávať plody svojej práce.


Veľa šťastia pri mútení!