Halušky. 5 spôsobov prípravy. S nami ich zvládne ktokoľvek!

Halušky - tradičná vychýrená delikatesa. Ich príprava je pre niekoho hračka, pre iného výzva na popasovanie. Spýtajte sa na recept mamky, babky či šikovnej susedky. Každá ochotne prezradí zoznam ingrediencíí, no presný pomer už nevie. Prečo? Lebo majú kopec praxe a robievajú haluštičky od oka.

Babička vám navyše možno x krát ochotne predvedie názornú ukážku. Vo vlastnej kuchyni však bojuje každý sám za seba. A veruže prax robí odborníka odborníkom. Tak poďme na to!

 

Každé halušky treba variť v osolenej vode. Vodu si dajte na sporák variť včas - ešte pred prípravou haluškového cesta.

 

Tradičné zemiakové halušky

Zemiakové halušky sú v slovenských domácnostiach najbežnejšie. Skvele chutia s bryndzou, tvarohom, alebo kyslou kapustou. Zoškvarená slaninka im dodá výnimočnú a nezameniteľnú chuť.

Na cesto budete potrebovať:

750 g zemiakov

200 - 250 g hladkej múky (podľa potreby)

1 lyžička soli

Postup prípravy:

Do väščieho hrnca dajte variť vodu s troškou soli. Odvážte si potrebné množstvo zemiakov a ošúpte ich. Následne dobre umyte a najemno nastrúhajte. Prebytočnú šťavu zo zemiakov odstráňte. Pridajte soľ a postupne po troške múku. Cesto poriadne vareškou premiešajte.

Množstvo múky závisí aj od druhu zemiakov. Tie vodnatejšie vsajú viacej múky. Cesto nemá byť príliš riedke, inak by sa vo vode rozpadlo. Rovnako nesmie byť príliš tuhé, inak by boli halušky tvrdé. Navyše s tuhým cestom sa zle pracuje. Je dobré si správnu konzistenciu cesta najskôr vyskúšať. Ako? Veľmi jednoducho! Lyžičkou hoďte malú haluštičku do vriacej vody. Ak sa rozpadne - pridajte do cesta ešte múku. Ak pekne drží tvar a vypláva na povrch - cesto je v poriadku.

Po skúške správnosti hustoty cesta nasleduje sádzanie. Naše babičky a možno aj mamky sádzali halušky ručne za pomoci lopárika a lyžice, prípadne noža. Mnohí z nás si to uľahčujú špeciálnym cedníkom na sádzanie halušiek - haluškovačom.

Po nasádzení cesta halušky povaríme, kým vyplávajú na povrch. Necháme ich ešte pár minút variť a následne precedíme. Nepremývame, ešte teplé dochutíme obľúbenými ingredienciami.

 

Nokerle - skvelá príloha k mäsku na šťave

Nokerle - tradičná múčna príloha k mäsu na šťave, perkeltu, či paprikášu.

Na cesto budete potrebovať:

1 vajíčko

pol lyžičky soli

200 - 250 ml vody

500 g polohrubej múky

2 PL masla

Postup prípravy:

Do hrnca dajte prevariť vodu s troškou soli. Do misky nasypte múku, pridajte vajce a soľ. Postupne prilievajte vodu, no nie všetku naraz! Cesto vymiešajte vareškou. Konzistenciou má byť podobné cestu na zemiakové halušky. Ak sa vám zdá husté - prilejte trošku vody, ak riedke - pridajte trocha múky.

Rovnako ako zemiakové halušky, aj nokerle sa sádzajú do vriacej vody. Až vyplávajú na povrch, chvíľu ich povarte a preceďte. Ešte k teplým pridajte maslo a dobre premiešajte.

 

Krupicové halušky do polievky

Veľmi jednoduché a rýchle krupicové halušky sú skvelou prílohou v zeleninovej,alebo paradajkovej polievke. Aj bravčovému vývaru dodajú príjemnú chuť.

Na cesto budete potrebovať:

1 vajíčko

3 PL detskej krupice

1 PL masla

štipku soli

štipku sódy bikarbóny - ak chcete, aby halušky poriadne narástli (nemusí byť)

Postup prípravy:

V miske si vymiešajte vajíčko, krupicu a štipku soli. Pridajte 1 lyžicu zmäknutého masla a štipku sódy bikarbóny. Poriadne cesto premiešajte vidličkou, alebo metličkou. Halušky môžete sádzať priamo do polievky. Ak však chcete, aby polievka ostala číra (najmä ak ide o vývar), tak sádzajte halušky do osolenej vriacej vody. Nechajte chvíľku povariť a haluštičky sú hotové.

 

Pečienkové halušky

Chutia fantasticky najmä v hovädzej polievke.

 

Na halušky budete potrebovať:

300g kuracej pečene

3 vajíčka

150 g detskej krupice

130 g strúhanky

1 strúčik cesnaku

1 PL bravčovej masti

majoránka (podľa chuti)

štipku mletého čierneho korenia

štipku nesoldíku

petržlenovú vňať

Postup prípravy:

Pečeň dobre umyte a pomeľte spolu s cesnakom. Pridajte vajíčka, bravčovú masť a postupne krupicu aj strúhanku. Dochuťte čiernym korením, nesoldíkom, majoránkou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Poriadne zmes premiešajte a sádzajte priamo do hovädzieho vývaru, alebo do vriacej osolenej vody. Chvíľu povarte a preceďte (ak boli varené vo vode).

 

Kukuričné haluštičky

Na haluštičky budete potrebovať:

150 g kukuričnej múky

1 vajíčko

štipku soli

štipku nesoldíka

čerstvú nasekanú pažítku

Postup prípravy:

V miske zmiešajte kukuričnú múku s vajíčkom. Pridajte soľ, nesoldík a nasekanú pažítku. Ak sa vám zdá cesto prituhé, pridajte po troške vodu. Dobre premiešajte. Opäť sádzajte do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní na povrch ich krátko povarte a preceďte. Kukuričné halušky sa hodia napríklad ako príloha k demikátu.

Dobrú chuť!

Zdroj obrázkov: pixabay.com