Halušky - tradičná vychýrená delikatesa. Ich príprava je pre niekoho hračka, pre iného výzva na popasovanie. Spýtajte sa na recept mamky, babky či šikovnej susedky. Každá ochotne prezradí zoznam ingrediencíí, no presný pomer už nevie. Prečo? Lebo majú kopec praxe a robievajú haluštičky od oka.
Babička vám navyše možno x krát ochotne predvedie názornú ukážku. Vo vlastnej kuchyni však bojuje každý sám za seba. A veruže prax robí odborníka odborníkom. Tak poďme na to!
Každé halušky treba variť v osolenej vode. Vodu si dajte na sporák variť včas - ešte pred prípravou haluškového cesta.
Zemiakové halušky sú v slovenských domácnostiach najbežnejšie. Skvele chutia s bryndzou, tvarohom, alebo kyslou kapustou. Zoškvarená slaninka im dodá výnimočnú a nezameniteľnú chuť.
750 g zemiakov
200 - 250 g hladkej múky (podľa potreby)
1 lyžička soli
Do väščieho hrnca dajte variť vodu s troškou soli. Odvážte si potrebné množstvo zemiakov a ošúpte ich. Následne dobre umyte a najemno nastrúhajte. Prebytočnú šťavu zo zemiakov odstráňte. Pridajte soľ a postupne po troške múku. Cesto poriadne vareškou premiešajte.
Množstvo múky závisí aj od druhu zemiakov. Tie vodnatejšie vsajú viacej múky. Cesto nemá byť príliš riedke, inak by sa vo vode rozpadlo. Rovnako nesmie byť príliš tuhé, inak by boli halušky tvrdé. Navyše s tuhým cestom sa zle pracuje. Je dobré si správnu konzistenciu cesta najskôr vyskúšať. Ako? Veľmi jednoducho! Lyžičkou hoďte malú haluštičku do vriacej vody. Ak sa rozpadne - pridajte do cesta ešte múku. Ak pekne drží tvar a vypláva na povrch - cesto je v poriadku.
Po skúške správnosti hustoty cesta nasleduje sádzanie. Naše babičky a možno aj mamky sádzali halušky ručne za pomoci lopárika a lyžice, prípadne noža. Mnohí z nás si to uľahčujú špeciálnym cedníkom na sádzanie halušiek - haluškovačom.
Po nasádzení cesta halušky povaríme, kým vyplávajú na povrch. Necháme ich ešte pár minút variť a následne precedíme. Nepremývame, ešte teplé dochutíme obľúbenými ingredienciami.
Nokerle - tradičná múčna príloha k mäsu na šťave, perkeltu, či paprikášu.
1 vajíčko
pol lyžičky soli
200 - 250 ml vody
500 g polohrubej múky
2 PL masla
Do hrnca dajte prevariť vodu s troškou soli. Do misky nasypte múku, pridajte vajce a soľ. Postupne prilievajte vodu, no nie všetku naraz! Cesto vymiešajte vareškou. Konzistenciou má byť podobné cestu na zemiakové halušky. Ak sa vám zdá husté - prilejte trošku vody, ak riedke - pridajte trocha múky.
Rovnako ako zemiakové halušky, aj nokerle sa sádzajú do vriacej vody. Až vyplávajú na povrch, chvíľu ich povarte a preceďte. Ešte k teplým pridajte maslo a dobre premiešajte.
Veľmi jednoduché a rýchle krupicové halušky sú skvelou prílohou v zeleninovej,alebo paradajkovej polievke. Aj bravčovému vývaru dodajú príjemnú chuť.
1 vajíčko
3 PL detskej krupice
1 PL masla
štipku soli
štipku sódy bikarbóny - ak chcete, aby halušky poriadne narástli (nemusí byť)
V miske si vymiešajte vajíčko, krupicu a štipku soli. Pridajte 1 lyžicu zmäknutého masla a štipku sódy bikarbóny. Poriadne cesto premiešajte vidličkou, alebo metličkou. Halušky môžete sádzať priamo do polievky. Ak však chcete, aby polievka ostala číra (najmä ak ide o vývar), tak sádzajte halušky do osolenej vriacej vody. Nechajte chvíľku povariť a haluštičky sú hotové.
Chutia fantasticky najmä v hovädzej polievke.
300g kuracej pečene
3 vajíčka
150 g detskej krupice
130 g strúhanky
1 strúčik cesnaku
1 PL bravčovej masti
majoránka (podľa chuti)
štipku mletého čierneho korenia
štipku nesoldíku
petržlenovú vňať
Pečeň dobre umyte a pomeľte spolu s cesnakom. Pridajte vajíčka, bravčovú masť a postupne krupicu aj strúhanku. Dochuťte čiernym korením, nesoldíkom, majoránkou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Poriadne zmes premiešajte a sádzajte priamo do hovädzieho vývaru, alebo do vriacej osolenej vody. Chvíľu povarte a preceďte (ak boli varené vo vode).
150 g kukuričnej múky
1 vajíčko
štipku soli
štipku nesoldíka
čerstvú nasekanú pažítku
V miske zmiešajte kukuričnú múku s vajíčkom. Pridajte soľ, nesoldík a nasekanú pažítku. Ak sa vám zdá cesto prituhé, pridajte po troške vodu. Dobre premiešajte. Opäť sádzajte do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní na povrch ich krátko povarte a preceďte. Kukuričné halušky sa hodia napríklad ako príloha k demikátu.
Obrázky: pixabay.com, valachshop