Jahody - sladké ovocie, ktoré si treba dopriať

Milujú ich všetci, malí či veľkí, deti aj dospelí. Ľudstvo ich od nepamäti považuje za účinné afrodiziakum. Prečo je jahoda - červená pochúťka, taká výnimočná?

 

Vedeli ste, že?

Vďaka archeologickým nálezom vieme, že naši predkovia poznali jahôdky už v dobe kamennej. Neuveriteľné, však? S rozsiahlejším pestovaním však začali až stredovekí mnísi v kláštorných záhradách. A kedy sa jahody dostali do Európy? Písalo sa približne 17 storočie, a vďačíme za ne Francúzskym moreplavcom.

 

 

Symbol sviežosti a vitality

Asi neexistuje menšie a prospešnejšie ovocie pre náš organizmus. Neveríte? Jahody obsahujú:

- Vitamíny (A, B, C, E)

- Minerály (fosfor, mangán, meď, zinok, železo)

- Vysoký obsah ovocných kyselín (citrónová a jablčná) - pre tráviaci systém majú dezinfekčné účinky

- Pektín (vláknina, ktorá znižuje cholesterol v krvi)

- Malý podiel cukru (6 - 9%, preto sú vhodné aj pre diabetikov a ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, hlavný dôvod je, že obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín)

- Nízku kalorickú hodnotu (100 g jahôd = 27 kcal.)

 

NÁŠ TIP: Jahody z vlastnej záhradky zbierajte ráno, hneď ako vyschne ranná rosa, vtedy sú najšťavnatejšie. Tie, ktoré na koreňoch poznačili škodcovia, či príroda sama, určite nejedzte. Servírujte len zdravé plody!

 

Len málokto vie, že od mája do augusta sa zbierajú aj listy (i keď najmä z lesných jahôdok). Čím sú výnimočné? Vysokým obsahom trieslovín, éterických olejov, ale aj vďaka vitamínu C (až 380 mg na 100 g). Využívajú sa pri liečbe hypertenzie, pomáhajú ženám pri gynekologických problémoch, pochvaľujú si ich aj pacienti s dnou, či inými zápalovými ochoreniami kĺbov.

 

Jahodový kokteil

Potrebujeme: 2 dcl mlieka, 10 väčších zrelých jahôd, 2 ČL medu, 1 pomaranč, zopár menších jahôd, ktoré použijeme na ozdobenie pohárov, pár lístkov mäty

 

Postup: Jahody odstopkuje a dôkladne umyjeme. Odšťavíme pomaranč. Po vložení do mixéra ich zalejeme mliekom, pomarančovou šťavou a pridáme med.

Po zmixovaní vznikne hustejší kokteil, ktorý rozlejeme do pripravených pohárov, ozdobíme jahodami a lístkami mäty. Podávame mierne chladené.

 

Zaujímavosť na záver

Jahody a šampanské, veľmi príjemné spestrenie letného večera. Už dlho sú považované za afrodiziakom a za plod lásky. Vedeli ste však, že aj jahody boli predmetom povier? Dosť zvláštnych...

 

Povrávalo sa, že deti, ktoré ich chodili do lesa zbierať, nemohli všetku úrodu zobrať so sebou domov, ale prvé tri plody museli obetovať dušičkám. Kam siaha táto povera? Popravde, traduje sa od stredoveku, keď ľudia prinášali obety lesným duchom.

 

Existovala aj ďalšia, oveľa zvláštnejšia povera. Tá nedovoľovala žiadnej matke, ktorá prišla o svoje dieťa, jesť jahody. Prečo boli tieto nešťastné ženy ukrátené aspoň o takéto malé sladké potešenie? Vraj aby ich neujedali svojim deťom v nebi.

 

Asi je lepšie, že sa od starých povier upúšťa. Smelo do zberu a ešte smelšie do jedenia! Ak máte aj vy skvelý tip na letný jahodový recept, podeľte sa oň s nami.