Jedlo chudobných, po ktorom dnes bažia bohatí – Bôb

 

Pred dvadsiatimi – tridsiatimi rokmi bolo všetko inak. Na každom kroku neboli otvorené supermarkety, obaly a etikety na potravinách nehýrili farbami, aby nás presvedčili o tom, čo sa vo vnútri skutočne neskrývalo. Peňazí tiež bolo pomenej. Ľudia sa stravovali zvyčajne tým, čo sa im v záhradkách za domom podarilo dopestovať. A jednou z významných plodín bol dnes už takmer zabudnutý Bôb.

 

Viete o tom, že sa spomínal v Biblii?

Zmienku o bôbe nájdete v Starom zákone. Pestoval sa už pred 4 000 rokmi, v starovekom Grécku mal aj iný ako nutričný význam. Jeho svetlé a tmavé zrná slúžili na hlasovanie a Rimania ním hostili smútočných hostí. Do Európy sa dostal z Ázie.

 

Claudius Galénos, v časoch starého Ríma prízvukoval bohatým:

 

„Kto chce byť zdravý, nesmie sa vyhýbať pokrmom, ktorými sa živí jednoduchý ľud!“

 

Bôb naozaj do svojich skromných kuchýň znášali najmä chudobní. Oveľa častejšie sa používal ako krmivo pre dobytok alebo sa sial pomedzi zemiaky, lebo zabraňuje zburineniu. Dokonca ním trestali väzňov! 390 dní ich živili iba chlebom z mletého bôbu. To bolo prekvapení, keď prežívali pri plnom zdraví a vitalite. Dnes už vieme prečo...

 

Bôb obsahuje:

  • 23 -25 % bielkovín
  • 43 – 50 % škrobu
  • Iba 1,26% tuku
  • Vitamíny A, B, C a E
  • Železo, vápnik, draslík, meď, fosfor, horčík, sodík a zinok.

 

Strukovina s chuťou gaštana

Myslíte si, že to nie je stále dosť na to, aby ste ho zaradili do svojho jedálneho lístka? Omyl! V poslednej dobe už nie je pokrmom chudobných, vďaka svojej chuti, ktorá pripomína gaštan jedlý, si ho ľahko obľúbia všetci. Je veľmi ľahko stráviteľný, dobre pôsobí na trávenie, pomôže pri vysokom tlaku a navyše sa vďaka nemu vyhnete Parkinsonovej chorobe a malárii. Niektoré kultúry ho považujú dokonca za afrodiziakum!

 

Vedeli ste, že....?

 

 

 

Bôb sa zvyčajne sadil na Zelený štvrtok. Prečo? Ľudia verili, že bude lepšie rásť a po zakvitnutí mu viazali kvety tak, ako sa na Zelený štvrtok viažu zvony... Táto ľudová povera mala zabezpečiť lepšiu úrodu.

 

 

 

Varíme s bôbom

Zalovili sme v receptoch starých mám a prinášame vám tip na skvelý dusený bôb a polievočku.

 

Dusený bôb

Potrebujeme: ½ kg vylúpaného zeleného bôbu (ak ho máte priveľa, šup s ním do mrazničky), 2 stredné cibule, cesnak podľa chuti (skúsiť môžete aj medvedí), soľ, čierne korenie podľa chuti, tekvicový olej (nájdete v našom e-shope).

Postup prípravy: cibuľku nasekanú na drobno, s roztlačeným cesnakom (alebo na drobno nasekanými listami medvedieho cesnaku) speníme na tekvicovom oleji. Pridáme bôb, okoreníme a osolíme podľa chuti (tí, čo majú radi pikantné môžu pokojne prisypať aj davídkovo koření pikant), dusíme do mäkka za občasného miešania a podlievania vodou.

 

Bôbová polievka na zahriatie

Presvedčte sa sami, že aj zdravé jedlá môžu chutiť skvelo:

Potrebujeme: 200 g bôbu (nájdete v našom e-shope), mlieko, maslo, nové celé aj čierne korenie, 1 malú cibuľku, 1 pochúťkovú smotanu, 1 smotanu na šľahanie, 3 – 4 bobkové listy, 1 vajce, polohrubú a hladkú múku, soľ, nesoldík (nájdete v našom e-shope), ocot

Posutp prípravy: Večer pred varením namočíme bôb do vody. Takto odstáty bôb ošúpeme. Premytý a ošúpaný bôb dáme uvariť spolu s bobkovými listami a nasekanou cibuľkou. Pripravíme si vývar z nového a čierneho korenia, ktorý po zovretí následne precedíme do vriaceho bôbu a varíme, kým úplne nezmäkne.

 

TIP: Osobne pridávam skoro do všetkých polievok aj niečo zelené. V tomto prípade sa mi veľmi osvedčili čerstvé nasekané listy medvedieho cesnaku.

 

Z polohrubej múky, soli a vajíčka si vymiesime cesto, z ktorého pripravíme rezance. Gazdinky, ktoré nemajú veľa času môžu pokojne použiť aj rezance zakúpené v obchode, hrúbka a druh je vždy podľa chuti. Tie domáce rezance po nakrájaní varíme klasicky v osolenej vriacej vode s trochou oleja.

Hladkú múku opražíme na masle (alebo oleji podľa zvyku a chuti). Smotanu, šľahačkovú aj pochúťkovú, vymiešame s trochou mlieka a pridáme opraženú múku. Po premiešaní vlejeme do polievky. Keď pripravená polievka zovrie, rozmixujeme ju ponorným mixérom a jej chuť zjemníme maslom, dochutíme nesoldíkom (prípadne soľou podľa potreby) a dokyslíme octom.

 

 

Dobrú chuť!