Kryštalizácia medu nerovná sa „cukornatenie“


Ako vznikla predstava "cukornatenia"?

V prvom rade by sme chceli vyvrátiť mylné predstavy, ktoré proces kryštalizácie nesprávne pomenúvajú ako „cukornatenie“.

Táto fáma odkazuje na nesprávnu predstavu, že čím viac pridaného cukru med obsahuje, tým skôr „scukornatie“. Dámy a páni, dovoľte nám, aby sme Vám oznámili, že tu vôbec nejde o obsah dodatočne pridaného cukru v procese výroby. Ľudia si myslia, že práve prikrmovanie včiel cukrom, alebo pridávanie cukru do hotového medu spôsobuje kryštalizáciu. To nie je pravda a v tomto článku sa dozvieme, ako to s tou kryštalizáciou vlastne je.


Kryštalizácia medu je prirodzená

Dôležitý je fakt, že kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu. Dá sa povedať, že skoro v každom mede prebieha tento proces – skôr, či neskôr. Tento fakt sa tiež využíva ako jeden z indikátorov pravosti medu. To, ako dlho tento proces prebieha, závisí od pomeru glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor) v mede. A to, aký je pomer týchto dvoch prírodných cukrov, závisí od druhu medu. Presnejšie povedané, od druhu rastliny, z ktorej je nektár resp. medovica získavaná. Každý má totižto rozdielny pomer glukózy a fruktózy. Každý med ale obsahuje vyšší pomer fruktózy a to, o koľko je vyšší, určuje dĺžku jeho kryštalizácie

Inými slovami, čím viac fruktózy med obsahuje, tým dlhšie zotrvá v tekutom stave. Pre porovnanie, med z repky skryštalizuje do niekoľkých dní vďaka jeho nízkemu obsahu fruktózy, no med získaný z agátu môže zotrvať v tekutom stave aj viac ako rok, práve pre jeho vysoký obsah fruktózy (v pomere ku glukóze).


Čo je to kryštalizácia?

Iste ste si už domysleli, že nositeľom kryštalizácie je glukóza. Tá má vlastnosť tvorby kryštálikov, zatiaľ čo fruktóza nie.

Ako tento proces prebieha?

Najprv sa med zakalí. Postupne sa na kryštalizačné jadrá tvorené prevažne z peľových zrniečok začnú nabaľovať ďalšie a ďalšie vrstvy kryštálov glukózy, ktoré sa zväčšujú. To má za následok, že med zhustne až stuhne. Na tento proces okrem pomeru cukrov vplývajú aj iné faktory. Napríklad teplota skladovania, obsah vody, ale aj peľových zŕn v samotnom mede.

 

Farba medu

Vedeli ste, že med po skryštalizovaní mení aj svoju farbu? Presná farba závisí od druhu medu, ale každý jeden med je nakoniec svetlejší. Napríklad repkový sa zmení na takmer biely a medovicový sa z takmer čierneho zmení na sivohnedý. Väčšina skryštalizovaných kvetových medov je mierne žltá až žltohnedá. Od rastlinného pôvodu medu tiež závisí veľkosť samotných kryštálikov. Môže byť hrubozrnný, jemnozrnný alebo krémový.


Ako je to v praxi?

Ľudia z celkom pragmatických dôvodov ale domov chcú med, ktorý ostane čo najdlhšie tekutý. Vtedy si buď vyberú med s vysokým obsahom fruktózy, alebo si zaobstarajú tzv. pastovaný med.

Pastovanie je proces riadenej kryštalizácie medu, pri ktorom sa kryštalizujúci med profesionálne dlhodobo premiešava vo veľkých nádobách, čím sa zabraňuje vznikaniu väčších kryštálikov. Práve naopak narúšaním vznikajú kryštály s rozmerom stotín milimetra. Takýto med už následne nemení svoju konzistenciu a zostáva vláčny a krémový po celý čas. Neskôr je vkladaný do fliaš a pripravený na distribúciu.


Ako topiť med?

Ak vám doma med skryštalizoval a chcete ho rozpustiť naspäť do tekutej podoby, musíte dávať pozor na to, ako to robíte. Neodborným opakovaným prehrievaním medu môžeme docieliť akurát tak jeho znehodnotenie a stratu nutričných hodnôt.

My vám ale prezradíme, ako šetrne rozpustiť med bez straty dôležitých látok. Fľaška s medom sa zahrieva vo vodnom kúpeli. Treba však dbať na to, aby sa dno fľašky nedotýkalo priamo dna hrnca. Môžeme ju postaviť na nejaký podstavec, ktorý si ľahko vyrobíme napríklad z vrchnákov od piva alebo niečoho iného. Treba dávať pozor na to, aby sa voda zahriala len do teploty 50°C a zdroj tepla vypnúť. Tento proces opakujeme do chvíle, keď je celý med tekutý.


Mohlo by Vás zaujímať

Dôležité je tiež vedieť, ako a kde skladovať med v domácnosti. Med najlepšie kryštalizuje pri teplote +12 °C+14 °C. Ak je prostredie teplejšie ako +25 °C, alebo chladnejšie ako +5 °C, kryštalizácia medu takmer neprebieha. Na dlhodobé skladovanie medu sú vhodné čisté priestory s teplotou do +15 °C, kde vlhkosť vzduchu neprevyšuje 60% a kde nie sú prítomné iné pachy. Ak máte med uskladnený v priesvitnej nádobe, mala by sa nachádzať na tmavom mieste, bez priameho slnečného žiarenia.


Rôzne druhy medu si môžete objednať v našom eshope: