Kváskovanie - minikurz od Valacha

 

Sezóna kváskovania je v plnom prúde, preto ak milujete pečenie alebo o pečení v rámci domáceho objavovania uvažujete, Valach vás prevedie minikurzom kváskovania. V článku sa okrem toho ako správne kváskovať dozviete aj ako upiecť dokonalý chlebík a spoznáte skvelé kváskovacie tipy.

 

 

Krok 1: Založenie kvásku

 

Potrebujeme:

Tip od Valacha: Použite väčší, aspoň 0,7 l  zaváraninový pohár.



Deň 1: Odvážime si všetky suroviny. V pohári zmiešame 50g ražnej celozrnnej múky a 50g vlažnej vody. Premiešaním vznikne cestíčko o niečo hustejšie ako cesto na palacinky. Nádobu voľne prikryjeme viečkom a necháme pri izbovej teplote 24 hodín.

Deň 2 a 3: Kvások prikrmujeme celozrnnou ražnou múkou a vodou v pomere 2 PL múky a 6 PL vody (alebo podľa potreby na husté cestíčko). Premiešame, prikryjeme viečkom a necháme kvasiť 24 hodín.

Deň 4 a 5: Celozrnnú ražnú múku vymeníme za ražnú chlebovú múku. Kvások dokŕmime v pomere 2 PL ražnej chlebovej múky a 2 PL vody. Poriadne premiešame, vytvoríme cestíčko a necháme kvasiť.

Deň 6 až 10: Pokračujeme kŕmením kvásku ako v deň 4. a 5. Kvások prikrmujeme 2 PL múky a 2 PL vody.

Na 10. deň je kvások hotový a pripravený rozvoniať vám domov. Verte, že vôňa vlastného upečeného chlebíka stojí zato.

 

Tip od Valacha: Ak zabudnete nakŕmiť kvások, nemusíte mať obavy. Bez kŕmenia prežije 3 - 5 dní, no musí byť v chladničke.

 

 

Krok 2: Ako na domáci chlebík z kvásku

 

 

Na rozkvas potrebujeme:

 

Na chlieb potrebujeme:

 

1. V zaváraninovom pohári si prípravíme rozkvas zmiešaním múky, vody a kvásku. Pohár zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 10 - 12 hodín.

2. Pokračujeme vymiesením cesta z rozkvasu, soli, rasce, vody a múky. Cesto necháme prikryté kysnúť 2 - 3 hodiny pri izbovej teplote. Počas kysnutia ho s rukou 4 - 6 krát premiesime.

3. Po 2 - 3 hodinách cesto preklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a hnetieme do tvaru ošatky.

4. Cesto premiestnime do ošatky / oválnej nádoby vysypanej škrobom, prikryjeme utierkou a necháme 2 - 3 hodiny pri izbovej teplote.

5. Potom predhrejeme rúru na 250 stupňov a na spodok rúry položíme starý plech s vodou (na zaparenie chlebíka).

6. Chlebík preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie, narežeme ostrým nožom, aby nám pri pečení nepraskol a vložíme do rúry na 15 minút. Po 15 minútach znížime ohrev na 200 stupňov a pečieme ešte 45 minút.

7. Chlebík necháme vychladnúť na mriežke a uskladňujeme v ľanovom vrecúšku.

 

Tip od Valacha: Chlebík môžete piecť aj v jánskom skle. Prvých 15 minút môžete piecť chlebík aj s pokrievkou. Tým pádom do rúry nemusí ísť do rúry plech s vodou.



Rozhodli ste sa kváskovanie vyskúšať alebo sa v ňom chcete ešte viac zdokonaliť? Objavte úžasné knihy na kváskovanie, ktoré z vás urobia profíka.