Marhule - ovocie zdravia II

Čo to sme vám už o marhuliach prezradili. Už viete, prečo je dôležité zaradiť ich do jedálnička, prišiel však čas, dozvedieť sa viac.

 

Vedeli ste, že?

...tehotné ženy by to s jedením marhúľ nemali preháňať? Hlavný dôvod je vysoký obsah medi, ktoré zrelé plody v sebe ukrývajú. Tá sa totiž u detičiek spája s autizmom, hyperaktivitou  a u tých najmenších aj s nespavosťou.

 

Marhuľová diéta

O účinnom antioxidante sme už čo to popísali. Vedeli ste však, že 100 g marhúľ obsahuje len 52 kcal? Tuky v nich tiež nehľadajte a bielkoviny sú len v zanedbateľných množstvách, takže sú na redukciu váhy ako stvorené.

NÁŠ TIP: 0,5 kg ovocia  v piatich dávkach počas 3 dní! Výsledok sa dostaví. Dodržte však dobu diétovania, aby ste si nespôsobili zdravotné problémy. Tie bielkoviny, by vám totiž mohli chýbať.

 

Že je využitie marhúľ naozaj všestranné, dokazuje aj to, že sa využívali v ľudovom liečiteľstve (odvar pri liečbe hemoroidov - 100 g nakrájaného ovocia uvaríte v litri vody a pripravíte si sedací kúpeľ), v domácej či prírodnej kozmetike (pleťové masky) a najnovšie aj v alternatívnom spôsobe liečby rakoviny. Navyše má svoje zastúpenie aj v svetovej kuchyni! Dnes už aj u nás kúpite zdravý marhuľový olej, ktorý sa lisuje z jadierok a ten má naozaj pestré využitie (viac o ňom sa dozviete priamo tu).

 

Zo zdravého ovocia nič nevyjde nazmar...

Naozaj pri konzumácii zrelých marhúľ, nevznikne žiadny odpad. Šťavnaté plody s radosťou skonzumujú všetky vekové kategórie a kôstky? Nebojte sa, nebudeme vás nútiť lisovať z nich doma vlastný olej. To necháme na odborníkov, no existuje aj iný dôvod, prečo by ste ich nemali vyhadzovať. Už dávno je totiž známe, že jadierka v kôstke obsahujú veľmi dôležitý vitamín - B17. Mnohí odborníci ho označujú za látku, ktorá chráni ľudský organizmus pred onkologickými chorobami.

 

Vedeli ste, že?

...už v roku 1952, významný biochemik Ernst T. Krebs mladší odhalil v San Francisku zaujímavú teóriu. Podľa neho totiž za vzbujnením buniek v ľudskom tele a za vznikom rakoviny stojí nedostatok istej látky v strave ľudí. V tom istom roku ju pomenoval B17, v inej literatúre je známa ako laetril a amygdalín. Mali by sme hľadať spojitosť aj v "zdravých kultúrach", ktoré prijímajú dostatok B17-tky v potrave a rakovinu by ste u nich len ťažko hľadali? (obyvatelia odľahlých častí Himalájí, žijúci v srdci medzi Pakistanom, Indiou a Čínou). V ich potrave je zastúpené najmä obilie a zelenina, pohánka, proso, hrach, bôb, kvaka, naklíčené strukoviny semienka lucerny a rôzne drobné plody. Pod bohatstvom sa tu myslí počet vlastnených marhuľových stromov a to najcennejšie čo im ponúkajú sú práve jadrá z kôstok ktoré konzumujú vo veľkom počte.

 

Vitamín B17 obsahujú dokonca aj kôstky z jablka. Kedysi sa a týmto ovocím ľudia nehrali a zjedli častokrát aj ohryzok s kôstkami. Určite poznáte staré známe príslovie „ jedno jablko denne a nepotrebuješ doktora. "

 

Názory sa rôznia...

Ako každá alternatívna teória, aj táto má svoje medzery. Iná skupina vedcov poukazuje na to, že súčasťou B17-tky je aj jedna molekula kyanidu, ktorá je pre ľudský organizmus nebezpečná. Či teda naozaj B17 rakovinové bunky v ľudskom tele otrávi, bude predmetom mnohých výskumov ešte niekoľko rokov. Konzumácia jadierok marhúľ v menších množstvách však nijako neublíži. A keď tento vitamín môžeme nájsť chemicky upravený v rôznych výživných doplnkoch, prostredníctvom ktorých nám farmaceutické spoločnosti predávajú zdravie... Možno by naozaj stálo za zváženie rozlúsknuť oriešok, z ktorého síce nevypadnú plesové šaty, no z dlhodobého hľadiska sa však môžeme tešiť oveľa viac... Čomu? Dobrému zdraviu...

 

Tak čo? Aj vy si spomínate, ako ste v detstve dupali nôžkami po marhuľových kôstkach a nie a nie z nich dostať jadierko? Poslúžila sa tehla, či kladivo za kôlničkou, však? Neodoláte jemnej horkastej chuti ani v dospelosti?

Podeľte sa s nami o tom, či marhuľové kôstky vyhadzujete alebo veríte v ich pozitívny účinok. A dajte aj tip, ako netradične pripravujete marhule vo vašej domácnosti. Džemy a zavárané ovocie prelievané sladkými sirupmi poznáme. Dokonca ich aj sušíme. A čo vy?