Maslo ghee – elixír života, ktorý poznali už naše babky

 Ghee - elixír života


Maslo je súčasťou každej domácnosti, či už pri raňajkách alebo pri príprave iných obľúbených pokrmov. V dnešnej dobe zaplavenej produktami od výmyslu sveta je naozaj ťažké vybrať si to pravé a zdravé maslo. Existuje však aj zdravšia alternatíva, ktorá pozitívne vplýva na náš organizmus. A dokonca si ju môžete pripraviť aj sami.

Jedná sa o maslo s názvom ghee (čítaj ghí), ktoré sa považuje za tzv. „čisté maslo“. Nazývame ho aj ako prepustené maslo alebo maslový olej. Tento názov vyplýva z jeho prípravy, pri ktorom sa bielkoviny usádzajú a vzniká tak priezračné maslo. Maslo ghee má svoj pôvod v Indii, ale s obľubou ho používajú aj v južnej Ázii a na Strednom východe.

Výhody masla ghee

Maslo ghee je oveľa zdravšie ako klasické maslo vďaka jeho pozitívnym účinkom na ľudský organizmus. Vyrába sa z kravského mlieka a obsahuje vitamíny E, C, niacín a minerály ako sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Okrem toho stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, znižuje zlý cholesterol a neobsahuje soľ ani laktózu, preto je vhodné pre tých, ktorí nemôžu jesť mliečne výrobky. Zabraňuje tvorbe jedov v tele, posilňuje zrak a má schopnosť regenerovať bunky. Je zázračným liekom na nervové choroby, neurologické problémy, bolesť hlavy, astmu, reumu, či bolesť kĺbov. Považuje za jeden z najúčinnejších liekov na suchú kožu či pery. Účinný je tiež pri bolestiach ucha. Asi najdôležitejšou informáciou je fakt, že zabraňuje tvorbe rakovinových nádorov. Používa sa rovnako ako obyčajné maslo na pečenie či smaženie.

Príprava masla ghee

Príprava masla ghee

Na prípravu tohto masla budete potrebovať troška trpezlivosti, pretože doba prípravy trvá až 40 minút. Z jedného kila masla vznikne asi 7 dcl pohár ghee. Maslo vložíme do hrnca a roztopíme ho. Maslo nesmie vrieť. Pri sporáku musíme celú dobu stáť a dávať pozor, aby sa nepripálilo. Maslo musí len jemne bublať. Po asi 30 minútach sa bielkoviny začnú pomaličky usádzať na dno hrnca a na vrchu vznikne priezračná tekutina. Tým, že by sme maslo miešali, by sme narúšali usadeninu na dne hrnca a nevideli by sme číry maslový olej, ktorý vystupuje na povrch. Akonáhle bude usadenina pripomínať karamel, hrniec odstavíme z platne. Tekutinu precedíme cez čo najhustejšie sitko a necháme vychladnúť. Maslo skladujeme v chladničke alebo v špajze.

Tip: Nápoj lásky si môžete vyrobiť zmiešaním mlieka, ghee a olúpaných mletých mandlí

Ghee a ajurvéda

Podľa starovekej indickej medicíny zvanej ajurvéda patrí maslo ghee medzi najvhodnejší tuk pre človeka. Ľahko prechádza tráviacim traktom a dobre sa vstrebáva cez kožu. Preto sa pridáva aj do rôznych liečivých mastí.

Ghee - výsledný produkt
Tip: Ak by ste si svoj jedálniček chceli rozšíriť o maslo ghee a neviete ho bežne zohnať v predajni, kontaktujte nás na info(at)valachshop.sk

Zašleme Vám ho za výbornú cenu. A navyše je vyrábané na Slovensku :)

Autor: MK