Nakličovanie semien - ako, prečo a čo nakličovať?

 

Spomínate si ešte na dávne pokusy zo základnej školy, keď sme na hodinách praktického vyučovania "sadili" semená rastlín do vlhkej vaty? Súperili sme s ostatnými rovesníkmi o čo najkrajší jarný "trávnik", ktorý mal byť základom veľkonočnej výzdoby a z každého nového klíčka sme sa neskutočne tešili. Dnes sa z nakličovania tešíme o to viac, keďže už vieme, aké bohatstvo sa v klíčkoch ukrýva.

 

Ekologické, zábavné, lacné a zdravé. Čo viac si priať? Také je nakličovanie

Azda už len dopestovať ich v ktoromkoľvek ročnom období a bez zvláštnych priestorov, či obrovských záhrad. Aj toto kritérium je splnené. Zdá sa, že pre nakličovanie máme zelenú. Potrebné je už len dodať, že klíčky obsahujú viac ako 30-násobnú výživovú hodnotu zeleniny a pomôžu ľudskému organizmu získať bohatší zdroj živín z konzumovaného jedla. Konzumácia klíčkov prospieva imunite, znižuje riziko vzniku mnohých civilizačných ochorení, enzýmy zo surovej stravy spomaľujú proces starnutia.

 

Bez chémie, bez hnojív a pesticídov získate bohatý zdroj vitamínov a minerálov. Stačiť vám na to budú v priemere len tri dni. A čo môžete nakličovať? Odpoveď je jednoduchá - všetky semená, ktoré nie sú chemicky ošetrené alebo morené.

 

Pripraviť sa, pozor, nakličujeme!

Ak ste už semená pretriedili od nečistôt a poškodených zŕn, postačí vám voda a akákoľvek sklená nádoba. Po dôkladnom prepláchnutí sa semená najskôr namočia do vody (pre ľahšie spriatelenie sa s dobou namáčania použite našu tabuľku), potom sa voda zleje.

 

Tabuľka nakličovania semien:

 

SEMENÁ

ČAS NAMÁČANIA (hod.)

DENNÉ PREPLACHOVANIE

(-krát)

ČAS KLÍČENIA (dni)

DĹŽKA ZRELÝCH KLÍČ. (cm)

Cícer

12

3

3

0,5-1

Fazuľa*

12

4

4-5

2-5

Fazuľa Mungo

12

3

4

1

Horčica

6

2

2-4

1

Hrach*

12

4

3-4

dĺž. semena

Jačmeň

12

2

2-4

dĺž. semena

Kukurica

10

2

3-4

2-3

Ľan

4

4

3

dĺž. semena

Lucerna

5

3

4-5

2-5

Ovos

4

2

2-3

dĺž. zrna

Pohánka nelúpaná

Nenamáčame

2

2-3

0,5

Proso

8

3

3

0,5

Pšenica (špaldová)

12

3

3-4

0,5-1

Raž

12

3

2-3

dĺž. zrna

Reďkovka

4

4

2-4

0,3-2

Ryža

12

4

4

dĺž. zrna

Sezam nelúpaný

4

2

2

0,2

Slnečnica

12

3

2

dĺž. semena

Sója*

12

4

4-6

dĺž. semena

Šošovica

10

3

4

2

Tekvica nelúpaná

16

3

3

0,3-1

Žerucha

6

2

4-5

2

 

Po naklíčení:

 

Klíčky je potrebné niekoľkokrát denne preplachovať, aby sa na malých rastlinkách netvorila pleseň. Ak obyčajnú sklenú nádobu vymeníte za nakličovaciu misku, uľahčíte si tak celý proces a tiež ušetríte priestor. Dôležité je, aby semiačka neboli v čase klíčenia ponorené vo vode, ale boli udržiavané v optimálne vlhkom prostredí. My si celý proces uľahčujeme pomocou nakličovacej misky Marianna, ktorú si môžete z pohodlia domova objednať cez náš e-shop.

 

Kým sa naučíte nakličovať také množstvo semien, ktoré aj stihnete skonzumovať, nemusíte sa báť - nevznikne vám žiadny odpad. Tú časť úrody, ktorú sa vám nepodarí zjesť, môžete smelo uskladniť v mrazničke.

 

Úspech nielen s obilninami

Len čo získate v nakličovaní prax a záľubu, objavíte aj tie klíčky, ktoré vám budú najviac chutiť. Obilniny, strukoviny, orechy. My vám prinášame prehľad tých najznámejších a ich využitie:

 

Pohánka

Pochádza z Ázie, je zo všetkých obilnín azda najľahšie stráviteľná a obľubujú ju aj včely. Obsahuje vzácnu látku lyzín, ktorý potrebujeme pre rast kostí, ale aj vitamíny B a C, či minerálne látky - fosfor, horčík, meď, vápnik, železo a draslík. Naklíčená rastlina je veľmi chutná a vďaka spomenutým obsiahnutým látkam dodá telu energiu. Na klíčenie používame nelúpanú pohánku a jej semená pred klíčením nenamáčame, iba vlhčíme. Po dvoch - troch dňoch pravidelného preplachovania 2 x denne sa dočkáme úrody. Odporúčaná veľkosť klíčkov je 0,5 cm. Vďaka ich jemnej chuti obohatia rôzne šaláty. Aj vedci sa účinkom naklíčenej pohánky horlivo zaoberajú. Ich posledné štúdie ukázali, že extrakt z klíčkov znižuje krvný tlak a chráni cievy pred kôrnatením. Vďaka približne desaťnásobnému zvýšeniu rutínu a zvýšenej hladiny kvercitínu majú klíčky tiež protizápalové účinky.

 

Pšenica

Jej klíčky sú najšťavnatejšie zo všetkých obilnín, ich chuť pripomína mladú čerstvú kukuricu. Pred klíčením sa semená namáčajú aspoň 12 hodín a na tretí až štvrtý deň ich po preplachovaní 3 x denne smelo konzumujeme. Klíčky s bohatou zásobou vitamínu C, E, tiamínu a niacinamidu pridávame do rôznych šalátov, polievok, a ak experimentujeme aj sušením v rúre, jedlu dodáme skvelú chuť orechov. Nakličovaním sa znižuje obsah lepku a zvyšuje obsah kyseliny listovej, ak chcete dosiahnuť vyšší podiel antioxidantov, stačí ak semená pšenice necháte namočené pred klíčením až 24 hodín.

 

Jačmeň

Na klíčenie je vhodné vybrať najväčšie krúpy, ktoré namáčame 12 hodín a preplachujeme 2x denne. Po dvoch dňoch už môžeme zbierať úrodu, ktorú sa oplatí najmä kvôli chuti využiť najviac do štvrtého dňa líčenia. Klíčky najlepšie chutia surové, ale môžu byť osmažené aj na troche oleja, či sparené. Výhodou je, že naklíčený jačmeň je ľahšie stráviteľný a nutrične hodnotnejší.

 

Ryža

Zachovanú klíčivosť má iba "živá" naturálna ryža (hnedá), obrusovaním a leštením z nej dostaneme bielu ryžu, ktorá je už ochudobnená o minerálne látky a vitamíny. Na klíčenie je nevhodná, naopak naklíčená naturálna ryža pomáha ľuďom regulovať hladinu cukru v krvi. Dojčiacim matkám znižuje únavu, zaháňa depresiu a hnev, podporuje imunitu. Nakličovaním sa znižujú aj obsiahnuté alergény. Pred klíčením je nevyhnutné namáčať ju 12 hodín, počas klíčenia preplachovať 4 x denne a udržovať ju pri teplote vyššej ako 21 °C. Výraznú chuť nečakajte ale úrodu zberajte na 4. deň, bude totiž rovnako veľká ako veľkosť použitého zrna.

 

Raž

Bielkoviny, tuky, vitamíny B, E a minerály ako fluór, horčík, fosfor, draslík, železo, to všetko sa nachádza v zrne raže. Klíčky sú ešte výraznejším zdrojom fluóru, čo ocení najmä vaša zubná sklovina. Výrazná chuť orechov po opražení klíčkov dochutí nielen jedlá ale aj ovocné šaláty. Zrná pred klíčením namáčame 12 hodín a preplachujeme ich 3 x denne, opäť úrodu zbierame na druhý až tretí deň, správna veľkosť klíčkov sa podobá veľkosti zrna.

 

Slnečnica

Zo semienok patria práve slnečnicové smená medzi tie naj, najmä z hľadiska obsiahnutých látok. Namáčame ich 12 hodín, preplachujeme 2 až 3 x denne, a na tretí deň pridávame do šalátov, k ovociu, či ich skvelou chuťou doplníme orechové zmesi. Ak by ste ich nechali klíčiť dlhšie, ich chuť bude štipľavá. Za pokus to stojí, možno vám práve ich výnimočná pikantná chuť ulahodí.

 

Fazuľa

Azda jediný raz zdvíhame varovný prst. Ak chcete jesť klíčky fazule surové, klíčiť môžete len druh mungo a azuki, ostatné druhy sú totiž bez tepelného upravenia jedovaté. Suchá fazuľa sa namáča 12 hodín vo vlažnej vode. Po napučaní sa preplachuje aspoň 4 x denne. Dočkáme sa jedných z najdlhších klíčkov, na približne 5. deň narastú na veľkosť 2 až 5 cm. Sú bohaté na vitamíny A, B, C, E, bielkoviny, lecitín a minerály, majú nízku kalorickú hodnotu. Tepelne sa spracovávajú aspoň 2-3 minúty.

 

Reďkovka

Jej drobné semená stačí namáčať 4 hodiny, rovnaký počet krát je ich vhodné počas klíčenia preplachovať. Na druhý až štvrtý deň sú klíčky veľké približne 0,3 až 2 cm. Smelo ich môžeme konzumovať surové, chutia totiž veľmi podobne ako reďkovka samotná, veľkým plusom je obsiahnuté množstvo vápnika. Vďaka chuti sa hodia na prípravu pikantných zálievok alebo po zmiešaní s inými klíčkami do zeleninových šalátov. Klíčky reďkovky pomáhajú prečisťovať a hojiť sliznice.

 

Lucerna

Najlepšie urobíte, ak semená lucerny siatej namočíte na 5 hodín a počas klíčenia ich budete 2 až 3 x denne preplachovať. Sladkých klíčkov sa dočkáte na štvrtý a piaty deň, ich veľkosť bude 2-5cm. Vďaka ich chuti si ich obľúbite surové, či jemne prevarené, dochutia šaláty, polievky ale aj domáci chlebík. Šálka klíčkov lucerny obsahuje taký objem vitamínu C ako dosiahnete vypitím šiestich pohárov čerstvej pomarančovej šťavy. Telo obohatia aj o chlorofyl, jeho obsah môžete ovplyvniť miestom skladovania klíčiacich semien, ak ho chcete mať čo najviac, hor sa na s nádobou na denné svetlo.

 

Podarilo sa, čo s tým?

Ak milujete zdravú kuchyňu, klíčky sa stanú vašou najobľúbenejšou superpotravinou, bez ktorej si nebudete vedieť svoj jedálniček predstaviť. Doplniť nimi môžete studenú aj teplú kuchyňu. Oživia totiž šaláty, nátierky, spestria polievky, obohatia smoothies, ale aj varené či zapekané jedlá. Veľmi chutné sú tiež na chlebíku.

 

NÁŠ TIP: Ak vám prekážajú drobné šupky, ktoré zostávajú najmä pri klíčení strukovín - poznáme skvelý trik. Stačí klíčky zaliať vodou, šupky vyplávajú na povrch. Ak vám neprekážajú, smelo ich konzumujte, vaše telo si z nich vezme to najdôležitejšie - stanú sa podstatným zdrojom prírodnej vlákniny.