Okoreňte si jeseň

Jeseň je nádherne farebná najmä vďaka listnatým stromom. Jesenná prechádzka patrí k tým najkrajším. Je už síce trochu chladnejšie, sychravejšie počasie,  skôr sa stmieva, ale tie farby lístia... Ten pocit keď dýchate svieži vzduch a pod nohami vám šuští lístie je jednoducho skvelý. Po jesennej prechádzke je fajn dopriať si dobré jedlo, ktoré vás aj vďaka koreninám zahreje.

 

Koreniny sú čerstvé alebo sušené časti rastlín,  ktoré zvýraznia alebo vytvoria chuť jedla, pridajú jedlu krásnu farbu a rozvoňajú vašu kuchyňu. Koreniny patria do každej kuchyne. Experimentovanie s korením je zábavné, vyžaduje si fantáziu, cit a umenie. Na trhu je už dostupných viacero zmesí korenín na zemiaky, ryby, mäso. Keď sa ponáhľate je to fajn, mať takú zmes po ruke.   Keď však máte trochu viac času, skúste experimentovať a namiešať si koreniny  tak, ako to chutí priamo Vám.  

 

Vedeli ste, že?...

  • Je dôležité poznať svoj zdravotný stav a zdravotný stav tých, pre ktorých  často varíte, aby ste mohli navariť chutné, zdravé jedlo a aby ste použili také koreniny, ktoré sú Vášmu aj ich zdraviu prospešné.

  • Koreňte menej a poskytnite možnosť dokoreniť si jedlo čerstvo pripraveným korením.

  • Pažítka, cibuľová vňať, petržlenová vňať a zeler patria aj  ku koreninám lebo jedlu dodávajú špecifickú príchuť. Používajú sa do polievok, omáčok, pomazánok, pri príprave mäsa a aj na zdobenie jedla.

  • Mleté čierne korenie je dráždivejšie ako celé, preto ho použite v jedle menej. Celé korenie je zase  aromaticky výraznejšie ako mleté.

  • Rasca, ako málo dráždivé korenie, je výborná na zmiernenie nafukovania, preto sa pridáva do jedál, kde použijete kapustu, kel, karfiol či zelenú papriku.

  • Vanilku je potrebné uschovávať v uzavretých nádobách, lebo jej vôňa inak ľahko vyprchá. Vanilka je vhodná do likérov, osviežujúcich nápojov, krémov, múčnikov, zmrzliny či pudingov.

  • Fenikel a aníz sa používajú  okrem iného aj pri príprave likérov, liečivých odvarov a pridávajú sa aj do niektorých múčnikov.

  • Klinčeky sa používajú  nielen do vareného vína, slovenského hriateho,  ale aj do kompótov, múčnikov a likérov ako aj do kyslej kapusty, červenej kapusty a používajú sa aj pri príprave bravčového, baranieho mäsa či hydiny.

 

K najčastejšie používaným koreninám v  slovenskej kuchyni  patria: bobkový list, borievka, cesnak, červená paprika, čierne korenie, fenikel, horčicové semiačka,  chren, klinčeky, kôpor,  majoránka, muškátový orech,  nové korenie, pažítka,  petržlenová vňať, rasca, škorica, vanilka či zázvor (ďumbier).

Menej často sú používané napríklad:  aníz, bazalka, biele korenie, čili korenie, estragón, kapary, kardamón, kari, koriander, kurkuma,  levanduľa, oregano,  rozmarín, sezam, šalvia, šafrán, tymián či wasabi.

 

 

Korenie v prísloviach

O tom, ako korenie vnímali naši predkovia hovoria aj príslovia a porekadlá, napríklad:

  • Soli, korenia a žartu len po troche treba.

  • Keď je niečo vzácne: „Je toho málo ako šafránu“.

  • Starosti a trápenie sú korenie života.

  • Humor je korením života.

 

Valach vám ponúka skvelé Davídkovo koření – korenie bez soli a glutamanu

 

Špecialitou od Valacha je Spišská zmes – korenie vytvorené  pre vás. Korenie je bez soli a glutamanu. Je to korenie, po ktorom siahnete, keď budete pripravovať strukovinové, mäsové polievky, kapustnice, guľáše, perkelty, pečené mäso či čevabčiči. 

 

Spišská fazuľová polievka so spišskou zmesou Valach

 

Potrebujete:

2 dobré tradičné klobásy nakrájané na kolieska

2 hrste surovej kukurice

1 väčšia cibuľa nasekaná najemno

1 červenú papriku nakrájanú na pásiky

2 hrste namočených veľkých fazúľ

1 malá lyžička NESOLDÍKA

1 veľká polievková lyžica Spišskej zmesi VALACH

1 väčší najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie

soľ podľa chuti

 

Príprava:

1. Dajte variť fazuľu s nesoldíkom pokiaľ nezmäkne.

2. Dohromady orestujte nakrájanú klobásu s cibuľou, paprikou na prúžky a kukuricou.

3. Do pripravenej zmesi vmiešajte 1 polievkovú lyžicu korenia Valach, zalejte 1 litrom vody a varte cca 20 minút.

4. Pridajte uvarenú fazuľu aj s vývarom, vmiešajte surový nastrúhaný zemiak a ešte chvíľu varte. K zahusteniu doma používame aj zemiakové vločky.

5. Na záver doriediť vodou podľa potreby.

Dochuťte soľou a podávajte najlepšie s čerstvým pečivom.

Všetkým prajem dobrú chuť a "VALACH" nech chutí ...

 

Ďalšie zaujímavosti o histórii a uskladňovaní korenín si môžete prečítať  v našom ďalšom blogu na: https://www.valachshop.sk/blog/davidkovo-korenie-zdrave-ochucovanie-jedal/