Ovčia bryndza - probiotický fenomén, ktorý máme pod nosom

 

 

Nežijete priamo pod našimi pyšnými horami, a predsa keď cestujete Slovenskom nikdy neobídete pravý Slovenský salaš, aby ste si pochutnali na bryndzových haluškách? Nie je to len kultúrny zážitok, ktorý poteší vaše srdce ale aj zdravá pochúťka, ktorá prospeje vášmu zdraviu.

Ich základom je bryndza. Najlepšie 100% ovčia bryndza.

Nájdete ju v Rumunsku, Ukrajine, Turecku, Maďarsku, Poľsku aj Bulharsku. Tá naj, je však na Slovensku a potvrdila to aj Európska únia. A kde sa tu vzala?

 

Na Slovensko ju priniesli Valasi

Začala sa u nás po domácky vyrábať asi v 15. storočí - po príchode Valachov. Už v 18. storočí vznikli bryndziarske manufaktúry. Azda najznámejšia je Detvianska, ktorá bola v roku 1787 založená Jánom Vagačom.

Obľúbená bola u nás, ale aj v okolitých štátoch. V 19. storočí bola dokonca obchodovaná na syrovom trhu na Dominikánskom námestí vo Viedni.

Ján Vagač sa považuje aj za "vynálezcu" bryndze. Údajne hľadal riešenie, ako ovčí syr konzervovať. Keďže bol pôvodne majiteľ mäsiarstva, cestoval po Slovensku, kde nakupoval dobytok. Počas jeho ciest sa spriatelil s bačami, ktorí ho prekvapovali najmä svojou pohostinnosťou. A tu sa prvýkrát stretol so zvláštnym hrudkovitým syrom vyrábaným z ovčieho mlieka.

Keďže bol obchodník a v pochúťke videla okrem skvelej chute aj veľký potenciál, vŕtalo mu v hlave, ako by syr mohol dostať do obchodov tak, aby sa nepokazil. Navyše chcel pomôcť aj ľuďom z najchudobnejších častí Slovenska. A tak skúšal. Nakladal ho, sušil, solil... Až jedného dňa dosiahol, čo chcel - dali by sme ruku na to, že to bolo práve v roku 1787!

 

Uhádnete čo je ŠMIRKÁŠ?

Pre tých, ktorým slovo pochádzajúce z nemčiny (Schmierkäse), nepoznajú... Šmirkáš je pomenovanie bryndzovej nátierky (roztierateľný syr).

 

Najčastejšie sa hovorí o troch druhoch bryndze:

Letná - obsahuje väčšinou zmes ovčieho a kravského syra z aktuálnej ovčiarskej sezóny o pomere 51% ovčieho k 49% kravského syra so 46 - 48% podielom sušiny

Zimná - zo skladovaného ovčieho syra a čerstvého kravského syra o pomere 51% ovčieho k 49% kravského syra so 46 - 48% podielom sušiny

100% ovčia bryndza - je vyrobená iba z čerstvého vyzretého a najlepšie nepasterizovaného ovčieho syra. Práve slovíčko nepasterizovaného zohráva veľmi dôležitú úlohu v jej jedinečnosti. 

 

 

 Viete, že? 

 

  • V jednom grame takejto ovčej nepasterizovanej bryndze sa nachádza asi jedna miliarda prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Ak si uvedomíme, že probiotický jogurt či nápoj obsahuje len jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií, niet o čom diskutovať. 
  • 18. júl 2008 sa zapísal do histórie bryndze ako veľmi významný deň. Prečo? Táto skvelá pochúťka bola zaregistrovaná v registri chránených zemepisných označení Európskej únie.

 

A prečo všetci tvrdia, že tá májová je tá naj?

Je to jednoduché . Je to totiž prvá tohoročná bryndza z čerstvej paše. Navyše ak je 100% ovčia, je to bomba. Jej výrobné tajomstvo sa skrýva v čerstvo nadojenom mliečku, keď sú ovce na paši. Na jar je predsa tráva, ktorú spásajú čerstvá, voňavá a plná vitamínov. Tak smelo do toho. Májovú bryndzu si vychutnajte!

 

Nezabudnite, že...

100% ovčia bryndza nie je úplne jemná a roztierateľná. Práve naopak je pre ňu typická drsnejšia konzistencia a je v nej cítiť zrniečka rozomletého ovčieho syra, čo je pre ňu úplne typické. Je tuhšia, dá sa lámať a jej chuť je silná a výrazná. 

 

Možno nie úplne náhodne sú slovenským národným jedlom Bryndzové halušky. Čo poviete? Milujte ich rovnako ako my? 

Tím Valachshopu sa pravidelne zúčastňuje majstrovstiev slovenska v ich varení a jedení. Momentálne obsadzujeme 10 priečku na Slovensku, ale zlepšujeme sa a raz to snáď aj konečne vyhrajeme :)