Rady pre domácich kutilov - Kávový grunt po dopití určite nevylievajte

Šálka skvelo pripravenej kávy? Asi len málokto odmietne. Keď si k tomu predstavíme príjemný tieň, záhradnú hojdačku, sme presvedčení. Vedeli ste však, že káva môže v záhrade zohrať naozaj dôležitú úlohu?

 

Prezradíme vám, prečo už nikdy nevyhodíte kávovú usadeninu z dna pohára.

 

Vedelie ste, že?

Dejiny kávy sú úzko späté s Rajskou záhradou a jej najstaršie stopy nás zavedú do ďalekej Etiópie a Kene? Istí pastier Kaldi pásol svoje kozy v horách. Vyháňal ich na polia, na ktorých rástli kry s červenými plodmi. Keď ich zvieratá spásli, šantili divokejšie a dlhšie ako zvyčajne. Tento poznatok využil opát z kláštora a pripravil pre rehoľníkov nápoj, aby mohli zotrvávať v modlitbe celú noc. A podarilo sa. Ako sa ale začala káva pražiť? Jednoducho. Červené plody sušili na zimu na konárikoch nad ohňom. Keď pár z nich do ohňa padlo a začali rozvoniavať ešte viac, v kláštore vylepšili svoj nový vynález.

 

Po prečítaní tohto článku usadeninu už nikdy nevyhodíte

To, čo nám v pohári po káve zostáva, sa dá využiť naozaj rôznymi spôsobmi. Nebudeme vás posielať za vešticou, nebojte sa. Prezradíme, ako sa dá odpad z tradičnej zalievanej kávy využiť pri pestovaní rastlín doma i na záhrade.

 

Len málokto vie, že zvyšky kávy obsahujú veľké množstvo minerálov, ktoré správnym využitím obohacujú pôdu. Nájdeme v nich meď, draslík, horčík, fosfor, no azda najdôležitejší je dusík. Jeho postupné uvoľňovanie sa do pôdy prináša rovnaký osoh ako dlhotrvajúce hnojivo. Čo je fascinujúce, že to čo nám vonia, v zvieracej ríši pôsobí presne opačne. Omamná vôňa kávy je pre veľa škodcov totiž nepríjemná.

 

Tipy na využitie kávy v záhrade:

1. po rodinnej oslave zozbierame odpad z kávy zo šálok, alebo jednoducho odkladáme usadeninu dlhšiu dobu. Vysušený sos rozsypeme okolo kvetov a kríkov ešte pred tým, ako ich polievame.  Aj tu však platí, že treba správne zvoliť rastliny, ktoré kávou pohnojíme - z tých záhradných volíme tie, ktoré obľubujú kyslejšiu pôdu - rajčiny, zemiaky, jahody, brusnice. Rovnaký postup môžete zvoliť pri črepníkových rastlinách a kvetoch.

 

2. ak máte radšej tekuté hnojivá, zalejeme odpad z kávy ešte raz vodou (tento raz môžete použiť vlažnú, či priamo studenú), dobre premiešame a zalievame pripravenou tekutinou.

 

3. zvyšky kávy nikdy nevylievajte do umývadla, ale založte si kompost, ktorý skvele obohatí dusíkom.  

 

4. Ak idete vysádzať nové rastlinky, máme tiež skvelý tip. Odhrňte približne 20 cm zeme na viac, pôdu zasypte kávou, zahrňte a až potom saďte. Pozor na to, aby sa korene rastliny, či semienka nedotýkali kávy (minimálny odstup by mal byť 10 centimetrov).

 

5. Kávová usadenina odpudzuje slimáky, mravce a chrobáky. Keď ju zmiešate s kôrou z citrusového ovocia (citróny, pomaranče, grepy), zmes vône presvedčí mačky, aby sa takto označeným miestam vyhýbali. Možno by stálo za zváženie ochrániť pred mačacími výkalmi aj detské pieskoviská. Čo vy na to?

 

Viete o ďalšom využití kávy? Napíšte nám!