Rebarbora - "ovocie" chudobných

Naše detstvo bolo plné hier a aktivít vonku, za svetla, za tmy, vo všetkých ročných obdobiach. Ani neviem prečo mi v pamäti utkvela hra na dvore u babky mojej najlepšej kamarátky. V horúcom takmer letnom dni nám chcela dopriať osvieženie v podobe bazovej limonády a rebarborového koláča. S nedôverou som si vzala najmenší kúsok z taniera, zo slušnosti. Dnes by som s chuťou zjedla najväčší. A vy možno tiež...

 

Vedeli ste, že?

Rebarbora bola považovaná za ovocie chudobných? Rástla totiž na každom dvore. Staré pranostiky hovoria, že tú naj nazbierate len do Jána. Ak ste poverčiví, hor sa do zbierania, ak nie, pochutnať si na nej môžete aj neskôr.

 

Takže pekne po poriadku. Rebarbora nie je ovocie, ale zelenina. Dokonca veľmi zdravá. Obsahuje kyselinu listovú, jablčnú, šťaveľovú, pantotenovú, vápnik, draslík, vlákninu a vitamíny skupiny B. Práve vďaka nim a tiež kyslastej chuti, si ju mnohí mýlia s ovocím.

 

V čom sa skrýva pozitívny význam na ľudský organizmus?

 

Priaznivo ovplyvňuje nervovú sústavu, niet sa čomu čudovať, vďaka celej rade vitamínov B pomáha zmierňovať či priamo odstrániť problémy s koncentráciou.

 

Kyselina listová podporuje krvotvorbu, teda pomáha nášmu srdiečku. Svoje o jej účinkoch vedia aj ženy, ktoré plánujú otehotnieť.

 

Zbavuje telo prebytočnej vody, zásluhy si pripíše draslík.

 

 

Vláknina zasa rozhýbe črevá, teda jej využívanie v domácej kuchyni bude pôsobiť ako prevencia voči zápche.

 

Vápnik, ktorý je v rebarbore obsiahnutý pomôže zúbkom, kostiam ale pomáha prekonať aj zápaly žalúdka.

 

Jej účinkami nepohrdnú ani dámy, ktoré milujú prírodnú kozmetiku, ocenia rebarboru, lebo prospieva vlasom aj pokožke. Len málokto však vie, že koreň tiež nie je na zahodenie. Podobne ako harmanček, bez chemikálií, zosvetlí vlasy.  

 

Okrem šťavnatých stoniek naši starí rodičia používali aj listy. Liečili nimi popáleniny ale aj rôzne poranenia. Často ich na rany prikladali spolu so skorocelovými listami.

 

Tipy na prípravu:

 

V kuchyni vyžívame stonky. Pred prípravou sa lúpu podobne ako špargľa. Odporúčame (či už ako prílohu ku grilovanému mäsku alebo rybke) pred finálnou úpravou spariť v horúcej vode.

 

Aby sme sa zásobili živinami aj v menej priaznivých ročných obdobiach, odporúčame zmraziť v surovom stave, ale aj uvarenú. Ani jedným spôsobom nič nepokazíme.

 

V kuchyni poslúži na prípravu marmelád, kompótov, príloh k mäsu ale úplne naj chutí v tradičnom rebarborovom pyté (koláčiku).

 

Pozor na častú konzumáciu!

Doteraz sme s niečím podobným neprišli, no nie nadarmo sa hovorí, že všetkého veľa škodí. Pri pochutnávaní na rebarbore by si mali dať pozor ľudia, ktorých trápia ľadvinové kamene, reuma, ale aj tí, ktorí bojujú so žlčníkovými záchvatmi. A dôvod? Skrýva sa v kyseline šťaveľovej (jej obsah v rastline stúpa počas roka, najmä ku koncu zberu, to znamená, keď rastlina starne).

 

Tak čo, pestujete doma "ovocie" chudobných? Máte overený tip, trik, či recept? Sem s ním :)