Špaldová múka - zázrak v kuchyni

Špaldový chlieb

Možno aj vy v poslednej dobe počúvate čoraz viac o špaldovej múke. Veľa ľudí ju odporúča, stále viac domácností úplne vymenilo klasické biele múky za špaldovú a nevedia si ju vynachváliť. Ak aj Vás zaujíma táto obilnina a rozmýšľate nad jej vyskúšaním, tento článok je tu presne pre Vás.


Pozrime sa spoločne na to, čo tá špalda vlastne je a aké pozitíva nám prináša.

 

Čo nám špalda ponúka

Možno aj vy v poslednej dobe počúvate čoraz viac o špaldovej múke. Veľa ľudí ju odporúča, stále viac domácností úplne vymenilo klasické biele múky za špaldovú a nevedia si ju vynachváliť. Ak aj Vás zaujíma táto obilnina a rozmýšľate nad jej vyskúšaním, tento článok je tu presne pre Vás. Pozrime sa spoločne na to, čo tá špalda vlastne je a aké pozitíva nám prináša.

Jedným z hlavných dôvodov prečo si vybrať špaldovú múku, je jej vysoký obsah asi všetkého prospešného a potrebného. Poďme si teda vymenovať zložky, ktoré určite stoja za Vašu pozornosť.


Bielkoviny

Špalda má vysoký obsah bielkovín, čo je určite skvelou správou pre všetkých tých, ktorí dbajú na správnu výživu a nie je im jedno čo konzumujú. Špalda sa pýši krásnymi 17% obsahu bielkovín, ktoré majú iné zloženie aminokyselín ako bežná pšenica.


Tuky

Ostaňme ešte trošku pri percentách. Špalda obsahuje 2,5% tuku, no v tomto prípade hovoríme o veľmi priaznivom zložení mastných kyselín, vďaka veľkému podielu nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú dôležitou zložkou našej stravy. Tento tuk sa v tele neukladá tak intenzívne ako pri iných pomeroch mastných kyselín.


Vitamíny

Aby toho nebolo málo, ani vitamíny nezaostávajú. Môžeme si pochutnať na vitamínoch skupiny B, A a E, ktoré si ruka v ruke vykračujú s minerálnymi látkami ako zinok, horčík, vápnik, fosfor a draslík.


Lepok

Spomeniem ešte nie menej dôležitú zložku špaldovej múky – lepok, ktorého sa tu nachádza vysoký obsah. Vďaka tejto skutočnosti má špaldová múka skvelé pekárenské vlastnosti, vďaka ktorým máme pečivo dlhšie čerstvé a šťavnaté.


Čo to znamená pre naše telo?


Podpora imunitného systému

Vedeli ste, že špalda tiež vplýva na náš imunitný systém? Vďaka obsahu beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky, a tým aj chráni naše telo pred infekciami.


Výborne pôsobí na tráviace orgány

Určite každého poteší, ak Vám poviem, že špalda je lepšie stráviteľná ako ktorákoľvek iná obilnina. No aj napriek tomu Vás viac zasýti, to znamená, že výrobkov zhotovených zo špaldovej múky Vám stačí zjesť menej ako tých z ostatných druhov múk. To je spôsobené nižším glykemickým indexom špaldových zŕn.


Odstraňuje nielen žlčové kamene

Vďaka špaldovej múke predchádzate žlčníkovým kameňom. Pomôže Vám tiež pri migréne, ateroskleróze, cukrovke, vysokom krvnom tlaku, či vysokom cholesterole. Vďaka špalde si tiež upokojíte a posilníte psychiku. Schopnosť podporovať regeneráciu buniek tiež pomáha predchádzať rakovine.

Ak ešte stále nemáte dosť a trpíte intoleranciou na pšenicu, mám pre Vás skvelú správu. Pokojne si bez obáv pochutnajte na výrobkoch zo špaldy. To však neplatí pre ľudí s celiakiou (i keď aj tu sa v niekoľkých prípadoch zaznamenali pozitívne výsledky).

Vareška
Všestranné využitie špaldy v kuchyni

Milé gazdinky, milí gazdovia, v použití špaldy v kuchyni ste obmedzení iba svojou fantáziou. Tým chcem povedať, že táto obilnina je vhodná na prípravu akýchkoľvek jedál a pochutín. Môžete s ňou piecť všetko od palaciniek až po chlieb. Vďaka vysokému obsahu lepku Vám to pôjde ešte ľahšie.

Z praxe nám vychádza, že aj keď za takúto múku zaplatíme v obchodoch viac, v receptoch nám stačí použiť menšie množstvo výrobku a, koniec-koncov, za všetky tie užitočné látky obsiahnuté v zrniečku špaldovej pšenice to určite stojí.

Spočiatku si pomaly zvykajte na špecifickú chuť špaldy tak, že ju postupne budete primiešavať do varenia a pečenia.


Autor: VALACH, Dominika Pomajdíková


Špaldovú múku si môžete objednať v našom eshope:

PREJSŤ DO ESHOPU  >>