Včelí jed

Včelí jed je výlučok (sekrét), ktorý sa tvorí v jedovej žľaze a hromadí v jedovom vačku.

 

Žihadlo ako zbraň

Charakteristickým znakom včiel je skutočnosť, že príslušníci samičieho pohlavia majú žihadlo, ktoré je v pokoji ukryté v zadočku. Včely robotnice používajú žihadlo ako zbraň. Pri bodnutí žihadlom vteká do rany včelí jed. Zdravý človek prežije aj viac ako 500 žihadiel.

 

Čo je včelí jed?

Včelí jed je bezfarebná kvapalina horkokyslej chuti s jemnou aromatickou vôňou. Po vysušení je to biela, kryštalická látka.

 

Včelí jed a jeho pôsobenie

Má okrem iného silný účinok baktericídny, miestne znecitlivejúci, znižujúci tlak a účinok zvyšujúci ochranu a odolnosť proti škodlivému žiareniu. Je vynikajúci pri ochorení svalov a kĺbov.

História poznania včiel je aj históriou poznania včelieho jedu. Racionálne využitie včelieho jedu je spojené s obdobím kultúrneho chovania včiel Egypťanmi, účinky jedu poznali aj Gréci, Rimania a obyvatelia arabských štátov. O mnoho rokov neskôr používali včelí jed pri liečbe dny.

V minulosti bolo pozorované, že aj pri inak veľmi častých reumatických ochoreniach medzi populáciou (reumatické postihnutie srdca, kĺbov, ľadvín, kedy liečba ľuďom často trvala aj mesiace) boli včelári postihnutí len zriedka.

Preto sa v ľudovom liečiteľstve nechávali ľudia úmyselne bodnúť včelou, aby ochoreniam predišli alebo sa liečili (miestami sa tento spôsob dodnes bežne užíva).

 

Získavanie

Včelí jed sa v minulosti získaval rôznymi metódami spojenými so stratou žihadla, dôsledkom bol úhyn včely.

Neskôr boli prepracované metódy dráždivých impulzov, pomocou odoberacích rámikov vybavených odporovými drôtmi. Pod nimi je podložka do ktorej včela vstrekuje jed a tak nehynie.

Účinné zložky sú relatívne odolné voči pôsobeniu teplôt až do 100 °C bez výraznej straty biologickej aktivity.

 

Lekárske využitie včelieho jedu

  • pri zápalových reumatických procesoch

  • zápaloch kĺbov, šľachových systémov

  • chronických bolestiach chrbta

  • neuralgii trojklaného nervu

  • poruchách pohybového aparátu

  • na desenzibilizáčnú liečbu proti nežiaducim reakciám

 

Aplikácia včelieho jedu

Aplikuje sa vo forme mastí, inhaláciou, vpichom živou včelou, injekčne. Treba pamätať na alergikov, u ktorých môže dôjsť až k anafylatickému šoku za príznakov zlyhania základných životných funkcií.

 

 

Použitá literatúra:

BROŽEK, J.: Včelí produkty, Český svaz včelařů. Praha, 1986

VITTEK, J., JANČÍ, J.: Včelia materská kašička. Slovenské vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry, Bratislava, 1968

CHLEBO, R.: Včelie produkty. [online] In: Pôdohospodársky poradenský systém [10-10-2003]http://www.agroporadenstvo.sk/zv/vcely/vcely_03.htm?start