Včelí peľ - jedinečný všeliek, ktorý nám príroda ponúka

 


Včelí peľ spolu s včelím medom patria medzi najväčšie bohatstvo, aké môžeme v prírode nájsť. Dôkazom sú už jaskynné maľby včiel, ktoré sa našli vo Valencii v Španielsku. Nielenže patrí k najväčším antioxidantom v prírode, ale obsahuje aj zdroj vitamínov, proteínov, minerálov, tukov a enzýmov. Je to všeliek, ktorý nám môže pomôcť pri rôznych ochoreniach, takže tí ľudia, ktorí ho konzumujú pravidelne, sa určite dočkajú želaných výsledkov.


Asi najzaujímavejší poznatok o včeľom pele je zistenie vedcov, že sa nedá vytvoriť v laboratórnych podmienkach. Už len táto samotná informácia dokazuje, že včelí peľ nie je len nejaká obyčajná potravina. Jediný, kto je schopný „vyrobiť“ včelí peľ je samotná včela, ktorá do neho pridáva látky, ktoré sú prospešné pre naše zdravie.

 

Čo je to včelí peľ?

Včelí peľ je produkt kvitnúcich rastlín. Samotná včela zbiera včelí peľ do peľového košíčka na zadných nohách a ukladá ho do buniek plastov. V týchto bunkách prebieha kvasenie, tým pádom je peľ zakonzervovaný a pripravený ma konzumáciu. Čo sa týka samotných včiel, tak pre nich je peľ základná potravina pre správny vývoj ďalších včiel.

 

Včelí peľ - nenahraditeľná potravina

 

Porovnanie s klasickým medom

Med síce obsahuje minerály, antioxidanty a enzýmy podobne ako včelí peľ, ale včeliemu peľu s obsahom vitamínu B9 a všetkých 22 esenciálnych aminokyselín patrí jednoznačné prvenstvo. Včelí peľ je veľmi populárny medzi športovcami, pretože zvyšuje výkon a podporuje rast svalstva. Rýchlo a ľahko absorbuje v tele, pretože prechádza priamo zo žalúdka do krvného obehu.

 

Čo obsahuje včelí peľ?

Okrem vyššie spomenutého vitamínu B9 obsahuje včelí peľ ostatné vitamíny skupiny B - B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12 a ďalšie vitamíny medzi ktoré patria A, C, D, E a K. Významná je koncentrácia esenciálnych aminokyselín a nesmieme zabudnúť na sacharidy, mastné kyseliny, tuky a minerálne látky. Včelí peľ obsahuje aj regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov.

 

Včelí peľ Perga

Peľ Perga vzniká tak, že ho včely vrstvia do buniek a hlavami ho utláčajú. Medzi jednotlivé vrstvy dávajú med a výlučky svojich žliaz. V takto upravenom peli nastáva mliečne kvasenie, popraská obal peľového zrnka a vďaka tomu sa zvýši jeho stráviteľnosť. Tiež sa tento peľ nazýva včelí chlieb.

 

Včelí peľ Perga ako aj klasický obnôžkový včelí peľ je možné objednať aj v našom Eshope.

 

Spôsob užívania včelieho peľu

Dospelí: 10 – 12 g za deň (jedna vrchovatá lyžička je približne 5 g)
od 3 – 5 rokov: 6 g za deň
od 6 – 12 rokov: 8 g za deň



TIP: Odporúča sa užívať včelí peľ v rozpustenom stave vo vode, mlieku, mede prípadne červenom víne. Jednou z možností je aj rozpustiť si ho priamo v ústach slinami.

Zaujímavosti o včelom peli

Existujú záznamy, v ktorých sa uvádza, že konzumáciou včelieho peľu sa ľudia dožívali viac ako 100 rokov. V roku 1945 bola publikovaná správa ruského biológa Nicholasa Tsitina, kde sa uvádzalo, že stopäťdesiat Rusov vo veku sto a viac rokov vďačilo svojej dlhovekosti práve včeliemu peľu. Aj taký Grék Pytagoras denne konzumoval tento všeliek.