Výroba domáceho syra - ako na to?

Máte vo svojom okolí mliečny automat, PD družstvo alebo gazdu, ktorý ponúka čerstvo nadojené mlieko? Ak áno stačí si už len zabezpečiť trošku syridla od bačov alebo zo špecializovaných predajní a Vaša syrárska kariéra doma v kychyni sa môže začať.

 

Potrebujeme:

  • 2,5l čerstvého mlieka

  • 1 čajovú lyžičku syridla / Hannilase 200 /

  • chuť do práce :)

 

Postup:

V prvom rade musíme mať k dispozícii čerstvé nepasterizované kravské, kozie alebo ovčie mlieko. Treba si byť ale úplne istý zdrojom, keďže je mlieko priamo nadojené a nepasterizované.

 

Ak máme obavy zo zdroja môžte si mlieko zahriať cca na 70 stupňov. Prebehne tým šetrná pasterizácia a väčšina potencionálne nežiadúcich mikroorganizmov by ste tým mali zničiť. Následne ho treba rýchlo schladiť. Toto som osobne ale doma nikdy neskúšal.

 

V recepte som použil 2,5l čerstvého kozieho mlieka z ktorého som vyrobil 290g kozieho syra. U rovnakého množstva kravského mlieka získame zhruba 700g kravského syra.

 

Takže čerstvé mlieko si nalejeme do hrnca a na miernom plameni prihrejeme na telesnú teplotu 35 - 40 stupňov. Osobne to skúšam len palcom bez teplomera. Mlieko nesmie páliť ale ani byť príliš horúce.

 

Odstavíme a vmiešame do neho syridlo. V tomto recepte som použili tekuté mikrobiálne syridlo Hannilase 200 určené na syrenie všetkých druhov mlieka a výrobu čerstvých syrov a syrov z krátkou dobou zrenia. Syridlo je taktiež vhodné aj na syrenie produktov vhodných pre vegetariánov.

 

Prykrijeme pokrievkou a necháme mliečko oddýchnuť cca 40 minút.

 

Ak všetko prebehlo ako malo, po 40-tich minútach sa mlieko zrazilo a pri naklonení hrnca sa nám pekne odlepuje od stien ako želé.

 

Následne syreninu porežeme nožom na kocky cca 2cm x 2cm a opäť necháme odstáť 15 minút. V tomto čase nám syrenina klesne na dno hrnca a na vrch sa vytlačí srvátka.

 

Usadenú syreninu z dna opatrne rukou zbierame dokopy. Pekne sa nám spája. Ak do syra chceme pridať nejaké bylinky či korenie, teraz je ten správny čas. Zapracujeme ich do syreniny a pokračujeme.

 

Prehodíme ju do sitka a rukou ešte mierne vytlačíme zvyšnú srvátku. Pozor čím viac vytláčate, tým bude Váš syr suchší a bude ho menej. Optimálna je stredná cesta - nechať v ňom trošku šťavy.

 

Takto pripravený domáci hrudkový syr necháme už len pár hodín odsáť a hotovo :)

 Dobrú chuť...